fredag 23 november 2018

Sambolagen hus dödsfall

Sambolagen bostad och bohang. Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Det som räknas som samboegendom är: gemensam bosta gemensamt bohang( möbler och liknande) som köpts för att användas av båda. Läs mer om sambolagen vid bostadsrätt eller hus här. Den avlidnes arvingar och testamentstagare ska då ersättas med värdet för det som övertas.


Om den kvarlevande sambon äger mer än hälften av samboegendomen kan det vara en fördel att vid dödsfall inte begära bodelning, eftersom man då får behålla mer än hälften av samboegendomen. Lagen reglerar fördelningen av samboegendomen, det vill säga bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk. Reglerna om bodelning vid dödsfall eller separation går att åsidosätta genom att skriva ett samboavtal. Ett samboavtal kan helt eller delvis sätta sambolagens bodelningsregler ur spel.


Huset som din dotter och hennes ex-man äger tillsammans räknas som giftorättsgods, och ska därför delas upp lika när de separerar. Om bara maken ska ta över huset ska han köpa ut din dotter, det vill säga betala hennes del av bostadens värde – en slags fiktiv ”försäljning” av hennes del av bostaden. Det innebär att du som betalat större delen av den gemensamma bostaden kommer förlora pengar den dag samboförhållandet upphör.


Vi har två barn var, inga gemensamma. Han äger ett hus , jag bor i hyresrätt. Han har nu köpt ett hus som ska bli gemensamt boende för oss alla och har tvingat mig att skriva på ett samboavtal där jag inte har någon rätt till boendet vare sig vid skilsmässa eller dödsfall. Det skydd som finns tillhands är lilla basbeloppsregeln. En sambo är garanterad ett minimiskydd för att hålla sambornas gemensamma hem intakt vid ett eventuellt dödsfall.


Om samboförhållandet upphört till följd av ett dödsfall ska bodelning mellan sambor ske under förutsättning att den efterlevande sambon begär det. Den efterlevande sambon måste senast begära bodelning mellan sambor vid bouppteckningsförrättningen. Bouppteckningsförrättningen äger normalt rum inom dagar från dödsfallet. Din syster får då sintidigare egendom samt hälften av samboegendomen.


Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa, separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. I samboavtalet samtycker ni att sambolagens bodelning inte ska gälla och fastställer i stället vem som ska få vad vid en separation.


I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta. Om ni förvärvade lägenheten gemensamt kommer den ingå i er bodelning när samboförhållandet upplöses, i detta fall på grund av dödsfall. Sammanfattningsvis är det alltför vanligt att man tror sig veta vad sambolagen innebär och därför låter bli att säkra upp sin situation.


För dig som är sambo gäller sambolagen. Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp. Om man däremot under samboförhållandet säljer sin gamla bostad och köper en ny kommer den nya bostadsrätten eller fastigheten omfattas av sambolagen.


Den andre sambon har då rätt till hälften av värdet vid en separation eller vid ett dödsfall , oavsett vem som står som ägare eller vem som betalt den. Vad säger sambolagen om bodelning vid dödsfall ? Vid ett dödsfall i en sambo-relation gör man en bodelning om den kvarvarande sambon begär att det skall ske, om inte sambolagen har avtalats bort i ett tidigare skede. När sambos köper hus eller bostadsrätt tillsammans är det inte ovanligt att båda står på lånet och kontraktet tillsammans men att en har betalat mer i kontantinsats.


Om den sambon som har betalat mer i kontantinsats vill få tillbaka pengarna i en bodelning måste man skriva ett samboavtal och ett skuldebrev. Enligt sambolagen har den efterlevande sambon rätt att begära bodelning av parets gemensamma bohag och bosta om egendomen har köpts för att användas gemensamt. För att sambos ska få ärva varandra måste de skriva ett testamente till förmån för varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg