torsdag 25 januari 2018

Hypokondri kbt

Landstingssubventionerat. Ta del av dina journalanteckningar. Säker inloggning via ditt bankid. Om psykisk ohälsa och behandling. Vill du jobba som psykolog hos oss?

Jobba på distans med Mindler. Ta reda på hur Mindler fungerar. Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid!


KBT , kognitiv beteendeterapi, är en terapiform som fungerar bäst vid hypokondri. I behandlingen så ifrågasätts tankarna om att du är allvarligt sjuk och får dig att tänka på ett annat sätt. Om tankarna förändras så förändras också känslorna och beteendet.

KBT via internet mycket lovande. I stora delar av Sverige är det tyvärr ännu svårt att få tillgång till KBT. Hälsoångest ( Hypokondri ) Den som lider av hälsoångest har en svår rädsla för att vara eller bli drabbad av någon allvarlig sjukdom.


Symptom i kroppen leder till en övertygelse om att något är fel. Symptom på hypokondri är att hela tiden tro att du är allvarligt sjuk och att försöka hitta symptom på detta. Hypokondri , även kallad hälsoångest, är stark rädsla för att vara sjuk i en allvarlig sjukdom som cancer eller Parkinsons.


Ofta leder detta till att man scannar sin kropp efter symtom på sjukdomen, googlar om sjukdomen, läser på internet eller går till doktorn för att undersökas, även om man nyligen var där. Behandling av hypokondri. Erik Hedman har lett tre studier vid Karolinska institutet där patienter med hälsoångest behandlats med kognitiv beteendeterapi via internet. Resultaten är mycket bra.


Vid en uppföljning sex månader efter avslutad terapi hade procent inte längre diagnosen hypokondri. Bilden var densamma efter ett år. Hypokondri är vanligt hos de personer som varit sjuk i en svår sjukdom så som cancer.


Då är det väldigt vanligt att tolka alla kroppsliga symptom som ett tecken på att cancern är tillbaka. Denna typ av hypokondri brukar dock gå över efter ett tag. KBT har god effekt vid hälsoångest.


En klar majoritet av patienter med hälsoångest är medvetna om att deras sjukdomsrädsla är överdriven, vilket är naturligt om vi jämför med andra rädslor.

Den här manualen är skriven av kliniker för kliniker. Vår målgrupp är andra behandlare med minst steg kompetens i KBT och vår förhoppning är att du som läser inte bara ska lära dig något av hur vi arbetar, utan också vilja kommentera eller skriva ett eget inlägg och på så vis dela med dig av vad som fungerar för dig! KBT -behandling vid hälsoångest har i forskning visats ha viss effekt och innebär att man genom beteendeexperiment tränar sig i att utmana sina tankar om sjukdom med alternativa, mer realitetsanpassade förklaringar och att man parallellt minskar säkerhetsbeteenden, kontrollbeteenden och undvikande beteenden, som till exempel. KBT för hälsoångest och hypokondri kan förmedlas både som individualterapi, i gruppformat och genom självhjälpslitteratur.


Hypokondri brukade ses som en svårbehandlad sjukdom, men idag är utsikterna mer optimistiska tack vare forskning och förbättrade möjligheter till behandling. Den som oroar sig mycket för att bli eller vara allvarligt sjuk, trots att medicinska bevis saknas, kan lida av hälsoångest (ett modernare namn för det som tidigare kallades ” hypokondri ”). Hälsoångest kan orsakas av andra psykiska sjukdomar eller uppträda i kombination med dessa, till exempel OCD. Vi är nog många som varit på väg att gå under av hypokondri.


Jag sökte på eget bevåg psykologhjälp när jag efter flera års återkommande, och periodvis outhärdlig, oro för ALS och MS (där somatiska symptom som domningar och muskelsvaghet etc inte gjorde saken bättre). Fick även ”akut hudcancer”. Hur botar man hypokondri då? Går tillståndet att behandla?


Man har sett goda resultat genom att behandla hypokondri med samtalsterapi, kbt. Ofta försvinner inte problemen helt, men de blir hanterbara och hotar inte att förstöra vardagen. Om hypokondrin är väldigt svår kan man i vissa fall inleda terapin med ångestdämpande medel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg