tisdag 30 januari 2018

Att vara tonårsförälder

Det finns mycket som man kan oroa sig för – allt från att dataspelandet upptar all vaken tid till att ens tonåring ska komma hem drogpåverkad och rånad. Som föräldrar är vi de som har mest inflytande över våra tonåringars framtid. Att vara tonårsförälder är kanske svårare än någonsin och samtidigt är vårt föräldraskap något av den viktigaste rollen som vi har!


Du som är orolig för att ditt barn kanske håller på med droger är välkommen att kontakta oss. Du kan vända dig till vilken av våra mottagningar du vill. Som tonårsförälder kan det vara tufft att både ställa krav och hålla på gränser.

Upplands-Bro kommun erbjuder vårdnadshavare till tonåringar att delta i öppna samtalsträffar, där grunden för våra träffar lutar sig mot COPE-pedagogiken. Våga vara tonårsförälder var temat som skolpsykologen Lisa Birgersson och kommunikatör Ulrika Wadskog, tillika gamla tonårskamrater, föreläste om. De menar att det finns många förutfattade meningar om tonårsperioden.


Under våren fortsätter barn- och ungdomsgruppens temaserie, riktat främst till dem som har barn på ungdomsgården Galaxen. Spara energi genom att endast vara trevlig när du verkligen vill ha något. Att antalet unga föräldrar ökar tror hon beror på att det är ett sätt för många att få en roll i samhället, något som är svårt i kristider.


Det är en väg in i vuxenlivet. Man kan vara student, man kan ha ett jobb – eller så kan man vara förälder.

För att visa barnet att man litar på det bör man som förälder undvika att bli en kontrollant, men däremot vara ett stöd och ge hjälp om det behövs. Men man ska inte låta barn ta ansvar för det vuxna ska ta ansvar för, säger Kristina Grebelius. Tonåringar är inga barn. Och att förklara och ge anledningar till att vissa saker är förbjudna, som att vara ute för sent kan vara farligt, fungerar bättre. Att bara köra över sina ungdomar och bestämma allt är inte så lyckat.


Då blir det garanterat konflikter och konstigt vore det ju om det inte skulle eskalera. Ta hjälp av andra vuxna. Ett problem med fester som urartar är att ungdomar inte vågar höra av sig till någon vuxen i tid. Därför kan det vara bra att göra upp med andra föräldrar eller grannar om att komma förbi och titta till ungdomarna under kvällen. För omgivningen kan det vara svårt att avgöra om en tonåring är deprimerad eller om den ständiga tröttheten och irritationen bara är vanligt ”tonårsmässigt” beteende.


Och hur de vuxna än gör så riskerar de att bli anklagade för att ”inte bry sig” eller för att ”lägga sig i”. Jag hatar myndighetsutövande men nu måste jag själv utöva det. Något har hänt i samhället som gör att vi är mycket närmare våra barn, vi har samma brallor och lyssnar på samma musik. Det gör det svårare att vara förälder. Hur det ska bli och att man oroar sig i förväg.


Det finns en föreställning om att det kommer att bli svårt och jobbigt. Många upptäcker sedan att det inte blir så, utan i stället spännande och utmanande att vara tonårsförälder , säger hon. Vissa föräldrar blir överdrivet kontrollerande.

Andra vågar inte lägga sig i alls, vilket kan göra att tonåringen upplever dem som ointresserade. Ifall du är en bekymrad tonårsförälder bör du försöka reda ut om din oro verkligen bottnar i ett verkligt problem. Hur orkar man vara tonårsförälder ? De vill att vi ska stå stadigt i deras liv, inte bli för vajiga av kritik. Självklart måste vi säga ifrån om vi upplever att våra barn och tonåringar ständigt kritiserar oss på ett nedlåtande sätt.


Men det ingår på sätt och vis när man blir tonårsförälder att man SKA vara lite gammeldags.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg