fredag 12 januari 2018

Bodelning vid skilsmässa

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Vårt verktyg räknar ut vem som har rätt till vad. Skriv bodelningsavtal här! Prata med våra jurister. Fyll i och ladda ner ditt dokument online.


Skapa din mall med ett enkelt formulär. Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör.

Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? Så här fungerar bodelning vid skilsmässa Vilka skulder ingår i en bodelning ? Det är inte ovanligt att bodelningen görs under den så kallade betänketiden som ingår i en skilsmässa. Bodelningen görs med utgångspunkt från egendomsförhållandena vid tidpunkten då ansökan om skilsmässa kom in till tingsrätten (kap § Äktenskapsbalken).


Det innebär att det endast är tillgångar som fanns vid den dag som ni skickade in skilsmässoansökan (brytdagen) som kommer att ingå i bodelningen. Vad innebär en bodelning ? Reglerna om bodelning finns i Äktenskapsbalken och dess 9-kap. Därutöver kan du även söka efter fler artiklar om bodelning vid skilsmässa här på vår webbplats.


En bodelning registreras hos tingsrätten när bodelningen görs under bestående äktenskap. Vid skilsmässa är det ansökan som registreras hos tingsrätten men ej bodelningen. Bodelningshandlingen används som underlag vid lagfartsansökan som gjordes hos Lantmäteriet när din del av fastigheten togs över av din före detta man.

Inför en snart kommande skilsmässa kan makarna i förväg bestämma hur den kommande bodelningen ska göras genom ett så kallat föravtal. Detta bekräftas sedan av de före detta makarna efter skilsmässan eller då talan om skilsmässa väckts hos domstolen. Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till.


Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan.


När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Ett bodelningsavtal är viktigt både för gifta och sambor vid en separation. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa.


Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen. När man ska skiljas gör man en bodelning. Rent praktiskt kan man lägga ihop marknadsvärdet av allt man äger och räkna ut vad man själv totalt äger. Har makarna endast enskild egendom och ingen av makarna begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken behöver inte någon bodelning göras.


Vid en skilsmässa ska makarna göra en bodelning där de delar upp sitt giftorättsgods. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte.


Du ska alltid göra en bodelning vid skilsmässa eller makes dö men du kan också göra den under bestående äktenskap. Man kan reda ut en oklar äganderättssituation genom bodelning och bodelningsavtal – och man kan bodela av egendom för att makarna ska uppnå skattefördelar eller att någon av makarna riskerar att bli skuldsatt. Gratis information om hur ni själva kan göra en bodelning utan advokat samt möjlighet att ladda ner ett bodelningsavtal. Huvudregeln är att vid bodelning ska giftorättsgodset delas lika mellan makarna ( kap. § äktenskapsbalken ). Giftorättsgods är all egendom som inte gjorts enskild genom exempelvis testamente, gåva eller äktenskapsförord ( kap. och §§ äktenskapsbalken ).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg