måndag 22 januari 2018

Ryska kupoler

I Finland kan man se bland annat den ortodoxa kyrkan Uspenskijkatedralen nära hamnen i Helsingfors som har lökkupol i rysk stil. Av Sveriges kyrkor har bland annat Leksands kyrka en lökkupol. Lökkupoler är även vanligt på jämtska klockstaplar. Moskva är kontrasternas stad med allt från vackra, färgglada hus till stora monumentala byggnader och supermoderna glasfasader.


Här samsas modernt liv med ryska traditioner, och det finns ett brett utbud av konst och kultur.

Det är en dyr sta men det finns allt mellan lyxliv och flödande champagne till mer genuint ryskt liv att uppleva. Fruktskål på fot Kobolt Nät. Res bekvämt på en klassisk flodkryssning i kontrasternas väldiga rike Ryssland. Att stilla glida fram på vackra vattenvägar mellan landets två viktigaste kulturmetropoler S:t Petersburg och Moskva är i sig en fantastisk upplevelse.


En högt uppsatt rysk politiker beskriver USA:s uppgifter, om regimens kemiska vapen i Syrien, som lögner i samma klass som talet om Iraks massförstörelsevapen inför kriget för tio år sedan. Den ryske presidenten säger också att Snowden inte är rysk agent och inte har samarbetat med rysk säkerhetstjänst. Kyrkan består idag av nio kapell, med lika många kupoler.


Ett centralt torn i mitten sammanbinder kapellen till en kyrka.

Varje kapell har sin unika design både invändigt och utvändigt. I den ursprunliga konstruktionen skulle varje kapell tillägnas ett helgon på vars dag den ryska armén hade vunnit ett slag i kriget mot mongolerna. Den är i klassisk stil och krönt med en förgylld kupol.


Sankt Petersburg var avsett att bli – och blev snart – Rysslands fönster åt väst, ett ryskt centrum för moderna västerländska idéer. Kupol , Moskva: Läs recensioner av resenärer som du och se professionella bilder på Kupol i Moskva, Ryssland på TripAdvisor. Ikoner, ikonoklasm och dagens ryska konst Ikoner är betydelsefulla för den rysk -ortodoxa kyrkans teologi och fromhet. Några ryska helgonbilder i scenska samlingar Av T. Under sovjettiden förstördes de.


Foto handla om Guld- kupoler av den ryska ortodoxa kyrkan med korset mot blå himmel. För att kunna gå i land med detta måste ryska förband dock besätta Gotland och placera ut det omvittnat högpresterande ryska luftvärnet och skapa en ” kupol ” över krigsskådeplatsen för att förhindra de västliga flygvapnens operationsmöjligheter. VLT kan nu avslöja turerna bakom bygget av den rysk -ortodoxa kyrkan i Västerås. Ett bygge, som flera experter menar är ett potentiellt ryskt säkerhetshot mot Sverige. Det handlar om penningtvätt i bolaget där församlingens präst varit v kopplingar till grov organiserad brottslighet och politiker på dubbla stolar.


Idag domineras staden av etniska ryssar och här finns rysk kulturcentrum som grundades på 90-taket. Vi är bjudna till ett samtal vid traditionell rysk teceremoni och får ett utmärkt tillfälle att träffa lokalbor och ha en pratstund om viktiga frågor som bevarande av egen kultur, språk, etnicitet och ny europeisk identitet. Eposet, sagorna och de lustiga ordspråken har alla bidragit till dess storhet.


Men sedan kom Pusjkin, geniet, som betraktas som grundaren av det moderna ryska språket och litteraturen.

Besöket på Pusjkinättens gamla gods Mikhailovskoe lämnar ingen oberörd. När du en iskall vårafton träder in i Kiews gamla vallfartskloster Lavra, tror du dig dröja bland den moderna symbolismens bilder av det förfärande och stirrande. Med dödsrikets askgrå färger stå skäggiga helgon målade i rad på vardera sidan om ingången.


Ryska kyrkor och kloster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg