tisdag 30 januari 2018

Auschwitz och det moderna samhället pdf

Bauman blottlägger samhällets mörka ansikte som sociologer har en tendens att blunda för. Den tekniska utvecklingen ger, tillsammans med en rad andra faktorer inom samhällsutveckling och demografi, i sin tur upphov till en annan moderniseringsprocess, nämligen industrialisering. Auschwitz : det moderna projektets kulmen eller kollaps? Till den rättmätiga tycker jag otvivelaktigt att det sätt som Förintelsen, inte minst i skolans historieundervisning, tenderar att framstå som en ond och obegriplig parentes hör.


För Zygmunt Bauman är Förintelsen långt ifrån någon parentes. Snarare är den ett symtom på det moderna samhället.

Vissa av webbplatsens funktioner begränsas av dina webbläsarinställningar (t.ex. privat läge). Byt surfläge för att kunna lägga artiklar i varukorgen. Skickas inom 3-vardagar. Boken har st läsarrecensioner. Sökruta för att söka efter böcker, e-medier och annat som biblioteket erbjuder.


Gimdal, Gustaf (översättare) Gimdal, Rickard (översättare) Verk som ingår i eller hör samman med denna titel. AV CAJ SCHMITZ Om sociologin är det moderna samhällets vetenskapliga självreflexion så är Hitlertyskland en viktig händelse för sociologin att förhålla sig till. Bauman, Zygmunt: Modernity and the Holocaust.

Många gånger är jag glad om jag finner en handfull goda och origi. Att den växte fram som en byråkratisk lösning på ett problem, som en gång formulerats politiskt utanför byråkratin och sedan getts till den byråkratiska apparaten att lösa. Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen.


Logga in för att reservera. Genom att reservera kan du ställa dig i kö eller beställa till ditt bibliotek. Det hela relateras till vad några andra författare och förintelseforskare, beskriver, och kommit till för slutsatser angående de olika förklaringarna dessa representerar, i den av mig utvalda litteraturen. Vi har därför gått igenom våra rutiner för behandling av personuppgifter, samt uppdaterat vår personuppgiftspolicy.


Denna och en rad av hans senare böcker finns utgivna på Daidalos. Det finns inga omdömen till denna titeln. Klicka här för att vara den första som skriver ett omdöme. Det rationella försvaret av ens egen överlevnad fordrade att man inte motsatte sig den andres undergång.


Han formulerar vidare något som har utomordentlig giltighet även i dag: I ett system där rationalitet och etik pekar i motsatta riktningar, är humaniteten den stora förloraren. Roy Andersson: Vår tids rädsla för allvar. Peter Englund: Brev från. Den tanken är fortfarande aktuell och viktig. Utgångspunkten har tagits i de sociala grupper och klasser som varit tongivande under respektive tid.


Att betrakta relationen mellan vetenskap och samhälle dialektiskt är att elaborera den ovan nämnda koloniseringstesen och förstå utvecklingen som en transformation av hur, var, i vilka syften samt med vilka konsekvenser kunskaper produceras i och för det moderna samhället.

Skolan ”Vilka kunskaper och förmågor behöver eleverna tillägna i skolan med tanke på det samhälle som finns nu och det samhälle som kommer? I det moderna livet möter människor ständigt flöden av sammanhang, sociala situationer, tider, berättelser, idéer, kulturer. Det behöver inte vara egna erfarenheter och minnen, utan kan vara andra historiska händelser som vi fått del av i undervisning eller via massmedier, som upplevs värda att förhålla sig till och som anses ha förändrat samhället och tillvaron för oss på ett genomgripande sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg