tisdag 30 januari 2018

Skilsmässa bodelning hus

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Bodelning av fastighet – Bodelning av fastighet görs under bestående äktenskap eller i samband med skilsmässa. När ni vill överlåta en fastighet mellan er under äktenskapet är en bodelning det vanligaste tillvägagångssättet. En bodelning ska sedan upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket senast en månad därefter. Bodelningen sker när någon avlidit, eller efter en skilsmässa , och då ska alla era tillgångar delas lika, om inget annat är beslutat.


Skälet och typen av bodelning avgör vissa praktiska saker. Om ni gör en bodelning vid skilsmässa ska ni lämna in ansökan om bodelning till Tingsrätten.

Om ni vill göra en bodelning under äktenskapet ska ansökan skickas till Skatteverket. Ni kan efter genomförd bodelning registrera den hos Skatteverket. För att räkna ut husets marknadsvärde rekommenderas att makarna utser varsin mäklare så att en objektiv bedömning kan göras.


Om det dessvärre skulle vara så att din dotter och hennes man inte kommer överens om bodelningen kan de vända sig till tingsrätten för att få en bodelningsförättare utsedd. Det kan även vara så att du har rätt till att få huset i bodelningen ifall du har större behov av det (ÄktB 11:8). Om det är du till exempel som kommer ha vårdnaden för era barn efter skilsmässan skulle du kunna bedömas ha större behov av huset än din make. Då skulle du kunna kräva huset i bodelningen. Sammanfattningsvis kan din fru inte tvinga dig att sälja huset innan bodelning skett, utan hon måste ha ditt samtycke eller gå till domstol för att få tillåtelse.


Efter bodelningen kommer den av er som bäst behöver bostaden få den avräknad på sin lott och den andra blir kompenserad i form av egendom eller pengar. Bodelning hus – Vid en bodelning så delar före detta sambor eller makar upp egendom mellan sig. I samband med bodelningen så bör ett bodelningsavtal skrivas som ett bevis för att en bodelning ägt rum.


Att skriva ett bodelningsavtal är viktigt ur flera avseenden. Pengarna från försäljningen ingår då i bodelning och båda parter får skaffa sig en lägre värderad bostad. Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man?


Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Detta händer med hus och bolån vid skilsmässa När ni går skilda vägar och ska ta hand om hus - och bohagsfrågan kan detta delas upp i olika steg.

Det normala är att du först ansöker om äktenskapsskillna sedan hanterar du bodelningsfrågorna. Men man kan även träffa ett så kallat föravtal inför förestående äktenskapsskillnad. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen. Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan.


När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar. Vem har rätt till hyresrätten vid skilsmässa ? När kan jag köpa ny bostad? Ingår arv i bodelningen vid en skilsmässa ? Måste jag ge min maka pengar vid en bodelning när vi skiljer oss? Bodelning kan göras vid en skilsmässa , när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad.


Det finns många saker som spelar roll när man gör en bodelning och det är oerhört viktigt att du får se hela bilden och får en förklaring om hur det går till, dvs hur man gör en bodelning. Räknas pensionssparande med vid en bodelning ? Vid försäljningen av det tidigare huset gjorde vi en vinst på 600′ kr – är min del helt borta nu, när vi plöjt ner i princip hela vinsten i det nya boendet? Vid ett gåvobrevs formulerande angavs av huset tillfalla min fru som enskild egendom. Det finns en särskild treårsregel i samband med bodelning vid skilsmässa. Den innebär att om den ena maken inom tre år innan ansökan om skilsmässa görs, har gett bort giftorättsgods eller använt det för att öka sin enskilda egendom, ska värdet av den egendomen räknas med i bodelningen.


Bodelning betyder att makarna efter en skilsmässa delar upp sin egendom mellan sig. Bodelning vid skilsmässa är obligatorisk och ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig. Vid skilsmässa sätter ett bodelningsavtal rent juridiskt punkt för er ekonomiska förbindelse och redovisar vem som ska ha vad.


Ovanstående utläggning är naturligtvis bara en kort inblick i hur en bodelning vid skilsmässa går till. Ni kan spara mycket pengar och tid på att ladda ner de dokument och instruktioner ni behöver på Juridiska Dokument. På Juridiska Dokument har vi samlat alla de dokument som ni behöver vid en bodelning i samband med en skilsmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg