tisdag 16 januari 2018

Hur framställs kvinnor och män i media

Sök bland foton, listor och bilder från din skoltid! Diskussionen om hur kvinnor och män presenteras i medier har pågått i decennier, inte bara i Sverige utan även internationellt. När man tittar på frågor som rör medier och ojämställdhet handlar det både om en skev könsrepresentation, dvs.


Syftet med uppsatsen är att undersöka hur media beskriver män och kvinnor. Det jag ska titta på är alltså hur media beskriver män och kvinnor och hur detta står i förhållande till det genussystem som finns.

För min undersökning har jag valt ut två tidskrifter, en som riktar sig till män , King och en som riktar sig till kvinnor , Solo. De människoskildringar vi ser i massmedierna är ofta stereotypa och bidrar till att gamla fördomar om män och kvinnor återskapas och förstärks. Samtidigt framställs kvinnan oftast som vacker, sexig. Att vara kvinna och brottslig är en motstridig relation som präglas av de invanda könsrollsmönster som skapats i samhället. Som brottslig kvinna avviker man således från den kvinnliga normen, som handlar om de föreställningar samhället byggt upp om hur en kvinna ska vara, men man lever inte heller upp till den manliga.


Vi har också valt att använda oss av dessa begrepp, men i begreppet kvinnor inryms även flickor och i begreppet män inryms även pojkar. Definition av jämställdhet Jämställdhetsombudsmannen (JämO) definierar jämställdhet som ”lika villkor mellan kvinnor och män ”3. Kandidatuppsats i medie och kommunikationsvetenskap Stockholms Universitet, Institutionen för Journalistik, Media och Kommunikation (JMK) VT-Hur framställs kvinnor och män i svenska mattidningar?

En annan anledning till att vi måste få det här på rätt fot är på grund utav hur kvinnor och män målas ut i media på två helt olika sätt. Männen målas ut som respektabla, värdiga, och det porträtteras med makt och värdighet medan det kvinnliga könet ständigt blir objektifierat och sexualiserat. Uppsatser om HUR FRAMSTäLLS MäN OCH KVINNOR I MEDIA. Kvarstår könsstereotyper i reklam på sociala plattformar? En kvalitativ studie om hur Nelly.


Det finns en stor problematik i hur kvinnor och män framställs i media och hur ”fina flickan”-syndromet ofta gör att kvinnor stämplas som ‘olämpliga’ och män istället för ‘frispråkiga’. Desto mer jag tänker på detta, desto tydliga tycker jag strukturerna blir. Medierna har ett stort inflytande i hur genus synliggörs.


Kvinnorna och männen framställs på olika sätt. I nyhetsmedierna är kvinnorna relativt osynliga och om det presenteras är det i huvudsakligen som någons maka eller mamma. De granskas inte efter vad de har gjort utan hur deras yttre är. På så vis ger samhället inte män samma möjligheter att uppnå en offerstatus om man jämför med kvinnor.


Av dessa skäl anser vi att det är viktigt att män och kvinnor framställs på ett likartat sätt i media. Och där skulle jag säga att alla är genusfotografer. För vi har alla könsrollerna i bakhuvudet, hur kvinnor och män ska se ut på bild.


Och om det dyker upp en kamera så kanske man ändå sätter huvudet på sned och ler som kvinna.

Trots att man vet vilka konsekvenser det kan ha att kvinnor alltid ska vara behagliga och tillgängliga. Medier påverkar våra bilder av hur det är att vara kvinna respektive man. Den plats som män och kvinnor förväntas ta uttrycks inte bara i vad som sägs, utan också i bilder och i vilka roller kvinnor och män kommer till tals. Media har en stor påverkan på normer och värderingar i samhället.


Trots att Sverige har kommit långt med sitt jämnställsarbete kan man fortfarande se många skillnader i hur män och kvinnor skildras i medierna. Skillnaderna mellan kvinnor och män i media beror till stor del på normer och föreställningar om vad kvinnligt och manligt är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg