torsdag 2 juni 2016

Gruppterapi fördelar

Många problem är dessutom knuta till kommunikation och relationer till andra människor. Där kan gruppen fungera som ett samhälle i miniformat och ett träningsläger där man kan känna sig trygg medan man lär sig att förstå och kommunicera. En annan fördel är att gruppterapi är mindre kostsamt då fler kan utnyttja samma terapisession. Gruppterapi har ett brett användningsområde. Det finns stark internationell evidens för att gruppterapi generellt har god effekt.


Gruppterapi fördelar

Med gruppterapi avses vanligen psykoterapeutisk behandling som sker i grupp. Gruppen består av ett antal patienter och en eller flera terapeuter. Om du går i gruppterapi träffar du behandlaren tillsammans med en grupp personer. Ofta är ni ungefär upp till åtta personer, och ofta har de andra i gruppen likartade problem som du själv har.


Behandlaren har en vägledande roll, och ser till att alla som vill och behöver komma till tals får det utrymme de behöver. Lös korsor hitta ord med liknande eller samma betydelse. Fördelar med gruppterapi. Att höra från andra med liknande problem hjälper dig att se att du inte är ensam i att ha utmaningar, oavsett om du stör panikattacker, depression eller något annat psykiskt problem, säger Johnson.


Många människor upplever en känsla av lättnad. Du kan höra om vilka hanteringsstrategier andra befann sig vara effektiva och vilka hanteringsstrategier som inte var effektiva. Du kan också lära dig nya sätt att ta itu med ett problem i dina relationer eller på jobbet.


Det kan ge en känsla av trygghet, igenkänning och att man inte är ensam. Jag har efterfrågat gruppterapi men det finns inte där jag bor. Anledningen jag ville ha det är att jag kände jag ville utbyta erfarenheter med andra, se att mina problem inte är så speciella. Få praktiska tips hur andra hanterat liknande situation som jag. Terapi har man använt sig av världen över under en väldigt lång tid och man vet därför också att det är en mycket effektiv behandlingsform som fungerar i nästan samtliga fall.


En människa mår rentav bra utav att få öppna sig och få hjälp med att hitta svar på frågor som står i vägen för dem i livet. De allra flesta barn kan få hjälp av att gå i gruppterapi och detsamma gäller ungdomar och vuxna. Så här kan gruppterapi för hjälpa till: Grupper ger stöd. Gruppens stora fördel är mötet med andra människor och möjligheterna för gruppens medlemmar att undersöka sina relationer till andra människor, öka sin självkännedom och utveckla sin sociala förmåga. En fördel med gruppterapi är att de andra deltagarna kan utgöra ett extra stöd och göra det lättare att genomföra terapin, samt att det kan vara skönt att känna att man inte är ensam om sina problem.


För genom att lyssna på andra i gruppen lär du dig att det kan finnas olika sätt att förhålla sig till samma problem och att att det kan finnas olika sätt att lösa ett problem. CBT är väsentligen detsamma som individuella CBT, finns det ett antal fördelar att delta i gruppterapi , vilket inkluderar: Ökad kostnadseffektivitet. Det har visats att grupp CBT för OCD är vanligtvis mycket mer kostnadseffektiv både för individen och vårdgivaren.


Gruppterapi fördelar

Studien, publicerad i British Journal of Psychiatry, är den första ekonomiska utvärderingen av mindfulness i gruppterapi och är baserad på en randomiserad – dvs med slumpmässigt urval – klinisk undersökning utförd inom primärvården där gruppterapin har jämförts med individuell KBT-terapi för patienter med depression, ångest. Till det kan påräknas alla andra fördelar som arbete i grupp ger. Man tränar sig i social interaktion med andra, erfarenheten av att kunna dela och få utbyte med andra, få höra flera perspektiv på sina frågor, få känsla av en något mindre existentiell ensamhet, trygghet i igenkänning, höra hur andra har hanterat liknande. I en grupp kan man helt enkelt lära sig av varandra.


Mer information om Det Röda Tältet hittar du här. Men gruppterapi kan också bli motsägelsefull genom att klienten blir krävande, egocentrisk och tillbakadragen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg