torsdag 16 juni 2016

Första dagarna efter befruktning

Sex dagar efter befruktning. En del kan uppleva en liten blödning, såkallad ”fästblödning” en vecka efter befruktning. De flesta kommer inte uppleva det. När det befruktade ägget har fästs kallas det för embryo och det händer en rad viktiga saker som gör att din kropp börjar utveckla graviditetssymptom.


Fästblödning kan vara ett av de första symptomen på graviditeten, ungefär sex dagar efter ägglossning, men man kan inte enas om hur mycket man kan lita på ett sådant symptom och därför räknas det som ett osäkert symptom. Dagen som skulle vara ägglossningsdagen enligt min app så hade jag en liten blödning.

Det var inte mycket men rött färskt blod. Jag fick också molvärk och stick inuti i snippan. Dagen efter började jag få ont i brösten, sedan stegrades den värken för var dag och fler och fler gravidstecken kom.


Detta brukar man kalla cykeldag 14. Om man är osäker på när ägglossningen sker, finns det hjälp att få genom att använda ägglossningstest. Kan det finnas nån chans till att du faktiskt hade ÄL nån dag tidigare än du tror. Jag kände helt klart av det ca dagar efter.


Så jag förstår precis vilken känsla det är du pratar om. Mina känningar blev fler o fler o även starkare första 7-dagarna.

Nu har det dock lugnat sig mycket. Hur känns befruktningen ? När jag kände befruktningen så kände jag både som ilningar, stick och hugg i sidan. Menscykeln räknas från första dagen i en mens till första dagen i nästa mens. Den brukar ofta vara cirka dagar , men det är olika från person till person.


Allt mellan dagar till dagar är vanligt. Ungefär dagar före mens sker ägglossningen. Det är då det finns chans till befruktning. Vad är regelbunden mens?


Kvinnor har under sina fertila år ägglossning en gång i månaden och det är precis dagarna innan detta som du bör ha samlag om ni ska bli gravida. Att veta exakt när ägglossningen äger rum är svårt men man brukar räkna att den inträffar tio dagar efter första mensdagen. Några timmar efter att kärnorna smält samman delar sig ägget för första gången. Samtidigt som celldelningar sker så transporteras det ner mot livmodern med hjälp av flimmerhår och muskler. Efter ett antal celldelningar bildas en cellklump kallad morula, detta sker i dag 3-efter befruktningen.


Det kan vara så att kroppen inte börjat tillverka det hormon som testet reagerar på. Om mensen inte inträffar under de närmaste dagarna bör man därför ta ett nytt graviditetstest fem till sju dagar efter det första testet visar negativt. Graviditetssnurran är okej, men inte helt korrekt då man utgår ifrån vissa standardvärde som kanske inte stämmer just på dig.


Nyfunnen gen avgörande under embryots första dagar En tidigare okänd gen spelar en nyckelroll för utvecklingen av det mänskliga embryot under de första dagarna efter befruktning.

Det visar forskare från Karolinska Institutet i en studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Development. I vecka har det egentligen inte börjat någon graviditet än. En graviditet räknas från mensens första dag , alltså den mens du har innan befruktningen. Så räknar man för att det är svårt att veta exakt när befruktningen sker. Men förmodligen sker befruktningen mot slutet av denna veckan.


Av flera skäl kan det vara svårt att fastställa när själva befruktningen skedde. Därför räknar man från den sista mensens första dag , således två veckor före befruktningen. Gulkroppen producerar stora mängder progesteron under cirka dagar. Om befruktning sker fortsätter gulkroppen att producera progesteron under ytterligare några veckor.


Det leder till att ägget kan fastna och att menstruationen uteblir. Några dagar efter det att ägget befruktats bildas det ett nytt hormon som heter HCG. Först när hCG-nivån är så hög som när graviditetstesten ger ett utslag kan du mäta att du är gravi även om du vid det laget har har gravid i flera dagar eller veckor.


Vi har prickat in att ha samlag vid varje ägglossning och speciellt de dagarna före och på de mest viktiga dagarna , men inte lyckats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg