tisdag 12 januari 2016

Brännskador gradering

Större brännskador behandlas på sjukhus. Om du har fått större och djupare brännskador som kräver vård på vårdcentral eller sjukhus är det bra att linda in såren med torra handdukar eller liknande för att skydda dem inför transporten. Det är viktigt att inte använda något blött.


Brännskador med utbredning över är praktiskt taget alltid inläggningsfall liksom brännskador som drabbar hand-fot-anogenitalt-ansikte. I:a gradens brännskada : Kräver vanligen ingen behandling förutom ev. Brännskador av Folke Sjöberg och Leif Östrup (Liber) - en utmärkt svensk bok om brännskador och brännskadeproblematik. Läkemedelsboken (Läkemedelsverket) - boken finns överallt inom vården med ett bra kapitel om förgiftningar med behandlingsrekommendationer vid inandning av brandrök och vid kemiska hudskador.


Brännskada är ett vanligt och potentiellt farligt akut tillstånd. Sträcker sig från en ytlig solskada till en djup brännskada. Gradering brännskador.


Brännskador gradering

För att det skall handläggas korrekt är det viktigt att säkerställa djup och utbredning. Utbredning kan bedömas efter -regeln (OBS! gäller ej barn), se Akademiska. Vid mindre och inte så djupa brännskador , försök att kyla i rumstempererat vatten 5-min eller tills den mest akuta smärtan lindras, inte längre då det fr. Vid utbredda brännskador , använd våta handdukar eller liknande för att kyla.


Ibland kan man använda sig av benämningen fjärde gradens brännskada , i de fall muskulatur och skelett är skadat, men vet ej hur vedertaget denna gradering är. En lätt brännskada kan man i regel klara själv. Men hur gör du om ditt barn får en svårare brännskada ? Här är fakta och tips för akut omhändertagande. Mindre allvarliga resttillstånd efter brännskada är torr och ömtålig hu klåda, köldkänslighet, pigmentrubbningar, känselrubbningar, hyperalgesi, ärr, nedsatt kraft och rörelseinskränkningar. Skållning är den vanligaste orsaken till brännskador på barn.


Brännskador gradering

Som smärtlindring kan du kyla brännskadan med svalt vatten (inte kallt p.g.a. nedkylningsrisken) Om skadan är stor kan du skydda från omgivningen med exempelvis ett rent lakan. Dokumentera om brännskadan på extremitet är cirkulär, dvs sträcker sig runt hela extremiteten (Detta kan kräva eskarotomi för att undvika compartment syndrom). Brännskadegrader i form av I, IIa, IIb, osv används inte längre.


Ytlig brännskada (endast epidermis) som ger rodna sveda ömhet och klåda. Ett typiskt exempel är solbränna. En handduk doppad i svalt vatten kan läggas på vid mycket besvär.


För det mesta läker dessa skador av sig självt och inga ärr bildas. Vid gradering av AS med ultraljud anges ofta tryckfallet över stenosen som ett mått på hur tät förträngningen är. Denna mätning är relativt enkel då man med doppler-teknik mäter högsta flödeshastigheten över aortaostiet. Med en enkel formel (x v2) kan tryckfallet över klaffen beräknas.


Av journalen från besökstillfället på jourverksamheten framgår tydligt att han bedömt skadan vara av grad påpe-kade ST-läkaren. De medicinska tabellverken för sjukdomar respektive skador utgör underlag för att kunna bedöma permanent funktionsnedsättning efter sjukdom eller skada. Exempel på ersättning. Ersättningen från oss är ett komplement till den ersättning du får från Försäkringskassan.


Brännskador gradering

Fallen nedan är exempel men motsvarar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg