fredag 22 januari 2016

Bipolär sjukdom orsak

Bipolär sjukdom orsak

Det innebär att om en person med bipolär sjukdom skaffar barn är risken att barnet ärver sjukdomen av 10. Det kan jämföras med att risken för att en person utan en nära släkting med bipolär sjukdom ska drabbas är av 50. Begreppet sårbarhet är centralt för att förstå varför vissa personer drabbas av bipolär sjukdom. Orsaken är att du kan behöva en annan behandling än den som enbart har återkommande depressioner. Det man vet dock är att både arv och miljö spelar in.


Bipolär sjukdom orsak

Sjukdomen i sig ärvs inte, det man ärver är en sårbarhet som förhöjer risken för att utveckla sjukdomen. Bipolär sjukdom är ovanlig hos yngre barn, men vanligare i sena tonår. Ibland kan det vara svårt att skilja symptom på bipolär sjukdom från annan psykisk ohälsa, exempelvis depression. För att undersöka om schizofreni och bipolär sjukdom har gemensamma orsaker har nu svenska forskare analyserat registerdata från miljoner familjer. I studien ingår 39patienter med schizofreni och 44patienter med bipolär sjukdom , samt släktingar till dessa.


En del med bipolär sjukdom har en eller flera episoder med både maniska och depressiva symtom samtidigt, så kallade blandepisoder. Både arv och miljö är viktiga orsaker bakom bipolär sjukdom. Undersökningar av enäggstvillingar som växer upp i skilda miljöer, visar att ärftligheten har avgörande betydelse. Det finns en viss ärftlighet vad gäller bipolär sjukdom som är större än för vanliga depressioner. Ibland är det yttre händelser såsom stress eller störning av sömnen som utlöser bipolära symptom.


Just nu forskas det mycket om de genetiska orsakerna till bipolär sjukdom. Det är känt sedan länge att ärftligheten för bipolära syndrom är hög, men det har varit svårt att hitta orsakerna bakom. Skälet är att bipolär sjukdom , precis som exempelvis diabetes och högt blodtryck, är en genetiskt komplex sjukdom. WHO uppskattar att bipolär sjukdom är den sjätte vanligaste orsaken till funktionshinder för personer mellan och år, vilket är åldersgruppen som sjukdomsutbrottet främst förknippas med. Det finns flera orsaker som kan ligga bakom bipolär sjukdom , i många fall kan dessa påverka personen tillsammans och trigga sjukdomen.


En ärftlig komponent existerar som består av flera olika gener och kan göra att personen har större anlag för att drabbas av sjukdomen i livet. Upp till av alla européer kommer att få bipolär sjukdom någon gång i sitt liv, varav ungefär hälften kommer att utveckla bipolär sjukdom typ I. En patient med misstänkt bipolär sjukdom bör utredas av psykiater. Anamnes: hereditet, debutålder, förlopp, episoder, tidigare medicinering och reaktioner på detta. Det pågår ständigt forskning kring bipolär sjukdom.


Bipolär sjukdom orsak

Vi behöver veta mer om tillståndets orsaker och sjukdomsmekanismer, om hur bipolära tillstånd hänger ihop med andra tillstånd som till exempel ångesttillstån ADH autismspektrumtillstånd och personlighetsrelaterade tillstånd. Manier har oftast ingen tydligt utlösande orsak. Utan behandling kan maniska perioder pågå uppemot tre månader.


Ofta förekommer depression i nära anslutning till den maniska episoden. Vid bipolär sjukdom kan personen hamna i hypomaniska episoder i stället för manier. Ofta växlar sjukdomsperioder med symtomfria perioder. Vad är bipolär sjukdom ? För diagnosen bipolär sjukdom krävs att åtminstone en av sjukdomsperioderna ska ha präglats av ett stegrat stämningsläge. Viktigt i diagnostiken är att bipolära sjukdomar har en episodisk prägel och att beteendet i episoder tydligt skiljer sig från barnets vanliga beteende.


Förekomsten av bipolär sjukdom typ I hos barn och tonåringar är cirka. Vilka tidiga tecken som uppkommer varierar från person till person. Inga av dessa symptom var för sig innebär att du har bipolär sjukdom. Etiologin till bipolär sjukdom är inte känd. Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 54–6.


Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg