tisdag 12 januari 2016

En bra kompis lektion

Här är några påståenden som lämpligtvis kan ställas i en Heta stolen. Håller man med om påståendet så sitter man kvar och håller man inte med så reser man sig. Det kan bli intressanta diskussioner vid vissa av påståendena.


Lektion : Kompis – rätt och fel. Hur är man en bra kompis ? Kompisboken ska dels få varje elev att tänka positivt om andra, dels bidra till att den som får tillbaks sin bok känner sig stärkt av att se vad kompisarna tycker att man är bra på.

En lektion där vi funderar kring hur en bra kompis ska vara. Innehåller länkar till filmklipp och en bild- och skrivuppgift. Medlemmar kan ladda ner alla lektioner från en favoritlista och lätt dela med sig av sina favoritlistor till kollegor. Favoritlista : en bra kompis. Idag prioriterar vi lärare i den dagliga verksamheten många andra saker än undervisning.


Undervisning kommer ofta på tredje, fjärde och ibland till och med på femte plats. Inga andra än vi lärare kan vrida fokus mot det som är viktigt. Det finns inga regler för hur man är en bra kompis , men Farzad har tre enkla tips på vad du kan göra för att vara en bra vän.


Bli en Bra kompis med SvD Junior.

Under Bra kompis -kampanjen har tusentals barn och unga deltagit genom att svara på enkätfrågor. Här är resultatet: Ett manifestet om hur man är en Bra kompis – baserat på enkätsvar en. DIN KOMPIS ÄR EN ROBOT. Skapa en egen kod för hur din kompis ska ta sig från sin plats i klassrummet till kapprummet (eller en annan passande plats).


Tänk på hur koden såg ut på dansprogrammeringen och när du arbetade med robotarna. Rita din kod på ditt papper. Tänk på att den ska vara så tydlig så att din kompis kan tyda den. Tre kompisar spelar fotboll.


En kompis missar bollen, ramlar och får ett skrubbsår på knät. Fyra kompisar leker en lek. En annan kompis ropar: Du åkte ut! Kompisen som åkte ut ur leken springer iväg.


Samla max barn i en ring på golvet. Om eleverna är fler kan de dela på ett kort. Dela ut korten till barnen.


Låt ett barn läsa nedre halvan av sitt kort t ex – Vem har tiokamraten till tre? Det barn som har texten Jag har sju, läser upp sitt kort. Sen fortsätter man kedjan tills alla kort är upplästa.


Frågor som kan handla om vad som hände, om det var att vara en bra kompis osv.

Därefter får eleverna skriva i sina skrivböcker om hur de tycker man ska vara en bra kompis samt hur de själva ser på sig själv som kompis , lite egenreflektion. Intervjua en kompis som får berätta om sin hobby. Fråga dina föräldrar eller mor- och farföräldrar hur det var när de växte upp. Bra frågor att ställa när du gör en personintervju. Du vill berätta om din kompis som liten.


Och är glad om det går bra för ens kompisar , tillägger Emy. En bra kompis tar sig tid att verkligen lyssna på sina vänner, säger Albin. En bästis är någon som man kan tala med om allt, säger Oskar.


Hanna tycker att det är viktigt att man kan lita på sina vänner och anförtro dem hemligheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg