fredag 22 januari 2016

Konstruktiv konflikt

En destruktiv konflikt är väl när utkomsten inte blir bra. Ex två vänner som grälar de kommer inte till en lösning och resultatet blir att de säger upp kamratskapen och slutar umgås men fortsätter snacka skit om varandra bakom ryggen. Fråga dig själv vad det är du inte vet än.


Håll i minnet att du inte vet hur situationen ter sigför de andra. Var och en har sin egen berättelse om vad som är viktigt och varför.

Vetskap om hur dessa berättelser ser ut kan göra en stor skillnad för hur du och andra umgås med konflikten. Det är svårt, men inte omöjligt, att samtala på ett sätt som leder en fientlig, iskall eller upprörd konfliktsituation in i mer konstruktiva banor. Karin Isberg förklarar hur ilskan kan vara både konstruktiv och destruktiv. I konflikter leder ilska till låsningar snarare än lösningar, det har du säkert upplevt flera gånger. Därför att ilska fyller en viktig funktion och rätt använd kan den vara konstruktiv.


Hanterar du den dessutom på rätt sätt kommer detta att leda till utveckling och nya möjligheter. En konflikt är oftast ett tecken på att något behöver förändras, och då är det viktigt att inte sopa detta problem under mattan. Konflikter är dock ganska energikrävande och utmattande på många sätt.

Konstruktiva konflikter. Men man ska förhandla och undvika att försöka övertala sin partner om att man själv har rätt. Börjar man att debattera är man nämligen ute på svag is.


Men hur gör man för att bråka på ett konstruktivt sätt? På uppdrag av Forum för konstruktiv konflikthantering har Johan Ydrén skrivit boken Konflikthantering. Boken säljs till medlemsorganisationerna för kr exklusive frakt (1kr för övriga).


Vid köp eller mer information kontakta Forums ordförande Anna Burack: anna. Låt dig inspireras av. De finns i livets alla sammanhang.


Du kan aldrig leva utan konflikter utan måste lära dig hantera konflikter på ett bra och konstruktivt sätt. En enkel och strukturerad konfliktmodell kan se ut så här, Fokusera på uppgiften. Beskriv de olika synsätten. Eva Alm och Markus Enger menar att det är viktigt att tänka på att konflikter i sig inte är ett självändamål. Man kan egentligen inte säga att det finns konstruktiva konflikter , det är våra sätt att lösa en konflikt som kan vara konstruktiv.


Därför är det bra att öppna sinnet för att det finns många sätt att lösa en konflikt på som alla kan tillgodose dina intressen. En utgångspunkt för sådan reflektion är artikeln, leta lösning på rätt ställe. En konflikt som pågår länge tenderar alltid att trappas upp.

Gräl är en del av livet, kan till och med vara nödvändigt för att ge relationer djup. Ju längre en konflikt pågår, desto svårare blir den dessutom att lösa. Sträva därför efter att lösa problemen direkt när de dyker upp. Ofta beror en konflikt både på outtalade och undertryckta åsikter, som inte tas upp.


Framgångsrik och konstruktiv konflikthantering. Att konflikter uppstår är naturligt och behöver inte vara ett problem i sig. Problem uppstår främst när vi inte kan möta och handskas med konflikterna.


Syftet med den här sidan är att visa dig hur du FÖREBYGGER konflikter , vad du ska GÖRA vid konflikt eller kränkande särbehandling och hur du kan HANTERA konflikter med medling. Vi som sammanställt sidan hanterar dagligen med konflikter på arbetsplatser via vår organisation Medlingscentrum. Det är dock stor skillnad på en konstruktiv konflikt och en som bryter ner människor och riskerar att långsamt växa till något ohållbart. En definition av konflikt kan vara som följer: Konflikt uppstår när en vilja, ett behov eller en önskan möter motstånd.


Definitionen är oerhört vid för att den ska kunna innesluta väldigt mycket. Jag tänker att gemene man drar sig för att använda begreppet konflikt. Vissa konflikter är helt nödvändiga för att vi ska komma framåt. Om alla i en arbetsgrupp sitter tysta och håller med händer ingenting konstruktivt , säger Carl Åborg, som är psykolog och specialist i arbets- och organisationspsykologi.


Vad är det då som gör om en arbetsplats är välmående eller genomsyrad av dålig stämning? Konflikt innebär ett möte mellan sådant som inte är förenligt. Ordet konflikt kommer från det latinska ordet conflictus som betyder sammanstötning, att kollidera, råka i strid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg