måndag 18 januari 2016

Besittningsrätt sambo

Besittningsrätt sambo

Besittningsrätt för sambor. FRÅGA Hej, Jag äger () tillsammans med min son () en bostadsrätt i. Detfinns ett undantag i sambolagen som gör det möjligt för en sambo att ta över enbostad även om denna inte är samboegendom. Detta aktualiseras då sambon bästbehöver bostaden och det är skäligt att denna övertar bostaden (22§). Undantaget är främst tillämpligt om samborna har, eller väntar barntillsammans.


Besittningsrätt sambo

I detta lagrum görs det ingen skillnad på makar och sambos med eller utan barn. Ytterligare en aspekt att tänka på för en bostadsrättsförening som hyresvärd är att ett avtal om avstående av besittningsrätt bara gäller mot den som faktiskt skrivit på avtalet. Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation?


Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. I och med att den sambo som äger bostadsrätten ägde den redan innan samboförhållandet inleddes, och redan innan de ens träffats, utgör den inte samboegendom och skall således inte delas mellan samborna vid upphörande av samboförhållandet. Att den sambo som inte äger bostadsrätten är skriven där har ingen betydelse.


Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Det finns undantag från detta vid ”synnerliga skäl”, men det är få. Din sambo kan bli delägare av huset genom t. Den som bäst behöver bostaden kan få överta hela hemmet om han eller hon ersätter den andre för värdet av det som övertas och övertagandet i övrigt kan anses skäligt.


Om en sambo eller dödsboet efter en avliden sambo utan det samtycke eller tillstånd som krävs har avhänt sig eller till nackdel för den andra sambon upplåtit nyttjanderätt till egendom, skall domstolen på talan av denne förklara att rättshandlingen är ogiltig och att egendomen skall återgå. Detta gäller även om den tidigare hyresgästen sagts upp p. Det kan verka märkligt att en sambo eller make som inte är medhyresgäst ska få en bättre rätt än en sambo eller make som är medhyresgäst. Sambor delar allt som köps in för gemensamt bruk.


Det kan inkludera både bostaden och det som finns i den oavsett vem som betalat. Om ni hyr bostaden har ofta båda besittningsrätt (kolla med värden). Vid bodelningen kan din sambo ansöka om rätt att överta din bosta att han vinner en sådan process ser jag dock som väldigt osannolikt. Om en sådan process aldrig inleds så bör du säga upp din sambo till avflyttning.


Han har ingen besittningsrätt i din bosta men däremot har han en rätt till uppsägningstid på tre månader. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Det skulle krävas en signatur om att man ger sin tillåtelse till att huset säljs.


En sambo kan inte ta över en bostad hur som helst. Detta ger samborna möjlighet att bevaka att delningsrätten inte går förlorad. Vad händer om min sambo dör?


Valet att leva som sambo är i dagens samhälle en vanligt förekommande och en accepterad levnadsform såväl som familjerelation. För att i lagens mening räknas som sambo ska två personer stadigvarande bo tillsammans i ett parförhållande och ha ett gemensamt hushåll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg