måndag 12 oktober 2015

Skilsmässa ekonomi

Vid en skilsmässa är det extra viktigt att du har ett ekonomiskt skyddsnät. Vi hjälper dit få koll på din ekonomi och tipsar om försäkringar. Vid skilsmässa Som huvudregel bör man alltid skriva ett bodelningsavtal i nära anslutning till skilsmässan annars finns risk för att ena maken eller makan flera år senare kräver en bodelning. Det finns nämligen möjlighet att kräva bodelning i flera år efter en skilsmässa.


Så rustar du din ekonomi för skilsmässa. Innan du jobbar delti tar mest föräldraledighet eller vabbdagar – ta reda på hur det påverkar din ekonomi på sikt.

I går skrev jag om ekonomiska fallgropar och här kommer en checklista för att få ekonomin att fungera så bra som möjligt under och efter en separation. Sätt av tider då ni pratar ostört om ekonomin. Försök sträva efter att göra det bästa möjliga av situationen för bådas bästa. Lista saker som behöver göras och fördela.


Vad behöver man tänka på rent praktiskt inför en skilsmässa ? Hur fungerar bodelning och vem har rätt att bo kvar i huset? DN har talat med experter på civilrätt och ekonomi för att reda ut vad som är viktigast att tänka på innan man går skilda vägar. Nu är det dags för mig att skicka begäran av att fullfölja skilsmässan efter betänketiden.

Tyvärr funkar det inte för oss att ta hand om bodelningen själva för min nuvarande man försöker på ett prydligt sätt lura mig exakt som han har gjort i vårat snart års äktenskap. Då finns risk för att underhållsskulden går till Kronofogden. Har du egna erfarenheter av en separation eller tips på hur man räddar ekonomin vid en separation? Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar.


Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bosta ekonomi och kanske barn. Enkelt förklarat kan en skilsmässa delas upp i två delar – en känslomässig del och en mer praktisk del som i huvudsak rör ekonomi och juridik. Kvinna, se till att dela på alla kostnader rakt av och hamna inte i halvtidsträsket. Och ha koll på den gemensamma ekonomin redan innan skilsmässan.


Så fixar du ekonomin vid en skilsmässa : checklista och råd. Det går att bli en ekonomisk vinnare på en skilsmässa. Men ta hjälp om du inte vet vad som gäller. Det rådet ger Pia Sehm, författare till boken ”Skilj dig ordentligt”. Själv skilde hon sig för några år sedan.


Det var krångligare än jag trodde”, säger hon. När beslutet att skiljas är fattat är det lätt att pengar blir ett problem på ett eller annat sätt. Ett hushåll ska bli två och tillgångar ska delas upp och i vissa fall har man fortsatta ekonomiska åtaganden ihop i form lån och gemensamma barn.


Antalet skilsmässor ökar också, samtidigt som giftemål blir allt ovanligare.

Skilsmässa med ekonomin under kontroll. Men hur mycket en skilsmässa kostar beror helt på var i världen du befinner dig. Vi tar en titt på genomsnittskostnaderna för skilsmässor per år, med hjälp av statistik från OECD och länder från runtom i världen. Jag ligger i skilsmässa pga min frus otrohet.


Frågor om skilsmässa, ekonomi m. Ofta får jag mail från personer som oroar sig kring hur en skilsmässa skulle gå till, när man står i den positionen att man kanske inte kan leva tillsammans med missbrukaren längre, utan man måste i första hand fokusera på att skapa en trygg miljö för barnen. En skilsmässa eller separation tär hårt på ekonomin. Plötsligt fördubblas utgifterna, mer eller mindre. Ikano Banks familjeekonom Bodil Hallin har sammanställt de ekonomiska konsekvenserna för separerande par, samt en checklista för att klara ekonomin. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Att separera när barn är inblandade är svårt för de flesta. Mitt i denna känslomässiga situation ska du och din före detta partner dela upp ekonomi och ägodelar, samtidigt som ni ska komma överens om barnens boende och hur de ska umgås med er.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg