måndag 5 oktober 2015

Mångkulturellt samhälle fördelar

Nigeria exempelvis ett rikt land? Det måste vara en kvalitativ befolkning för att välstånd ska råda. Det finns nog inga fördelar med ett mångkulturellt samhälle överhuvudtaget.


Ett mångkulturellt test med flera fördelar Snart släpper Socialstyrelsen en reviderad version av de nationella demensriktlinjerna. Bland nyheterna finns med största sannolikhet RUDAS, ett mångkulturellt kognitivt test och, i många fall, ett alternativ till det etablerade MMSE.

Sverige under senare decennier utvecklats till ett mångkulturellt samhälle och att kulturmöten numera blivit en del av vardagen för allt fler människor i vårt land. Oavsett kulturmötets skådeplats i samhället uppstår konsekvenser - positiva eller negativa. En annan stor fördel med mångkultur är att det är intressant och spännande. Tänk att få ta del av hur andra människor från en annan kultur har valt att leva sina liv.


Det finns mängder av exempel på satsningar runt om i landet som går ut på att stötta och främja mångkulturen i landet. Om vi vill försvara och utveckla ett sådant mångkulturellt samhälle måste två förutsättningar vara uppfyllda: ett gemensamt språk, samt en ömsesidig acceptans för att vi som individer rör oss mellan många olika identiteter. Själv gör jag anspråk på att vara svensk socialdemokrat, muslim, sjuksköterska och kurd.


Ett mångkulturellt samhälle kännetecknas av att utbyten mellan olika kulturer sker och att detta påverkar samhällsutvecklingen.

Att något faktiskt kulturellt utbyte faktiskt sker, som påverkar det svenska samhället är svårt att se. Normer som avviker från svenska socialliberala, brukar snabbt förklaras som icke önskvärda. Termen mångkultur används ofta för att beskriva samhällen som bär inslag av eller innefattar många olika kulturer, exempelvis på grund av immigration. Skillnaderna kan orsaka oro för att nationen ska förlora sin identitet, men också kulturella utbyten som ger fördelar till de olika grupperingarna. Till skillnad från vad man kan tro var det Högerpartiet som först av alla omfamnade idén om kulturell pluralism och bidrog i högsta grad till att forma den nya kulturradikala riktningen.


En konstruktiv debatt kräver att vi vågar erkänna att det finns problem i ett mångkulturellt samhälle. Konstigt vore det annars. Vad vi än tycker om detta samhälle , torde en sak dock stå klar för de allra flesta: Vi lever i det och kommer att leva i det för all framtid.


Ser inte heller någon fördel i mångkulturellt samhälle då detta bidrag att det homogena folket som fanns i ett land sedan tidigare kommer att splittras pga vissa beblandar sig med invandrare mm. Vi lever i ett mångkulturellt samhälle , med människor med olika ålder, etnicitet, kön, sexuell orientering, religion och politisk åskådning. Att Sverige blev mångkulturellt var aldrig ett beslut som utgick från det svenska folket självt. I själva verket var det etniska aktivister som lanserade idén om det mångkulturella Sverige.


Läs om hur David Schwarz starkt bidrog till att göra mångkulturen till politik i Sverige. Med samhälle menas gemensamt territorium, gemensamt ekonomiskt system, gemensam förvaltning. Hennes forskning handlar huvudsakligen om internationell familjerätt och om juridiska utmaningar i ett mångkulturellt samhälle.


Hur kan insikt om era fördelar bidra till ett förändringsarbete för en jämlik skola och ett jämlikt samhälle ? Genom att bli medveten om de fördelar du har kan du ta ansvar och förhålla dig aktivt till dem i din undervisning.

Alla saknar egen livserfarenhet gällande någon typ av friktion. En positiv syn på flerspråkighet innebär en förståelse för att flera språk kan utvecklas parallellt och tvåspråkighet har positiva effekter på barnens språk- och kunskapsutveckling. I dagens globaliserade samhälle är flerspråkighet en tillgång för individen och för samhället , en nyckel till internationell arbetsmarknad. Sverige är ett av de länder som fortsättningsvis är förhållandevis öppet för flyktingar och invandring. Trots att åsikterna om invandringen går isär i Sverige, så har landet under många årtionden formats av idén om ett rikt, mångkulturellt samhälle.


Det blir ännu mera komplext när man jämför olika länders policy och strategier för ett ” mångkulturellt ” samhälle. Mångkulturellt samhälle 1. Vad är ett mångkulturell samhälle Man kan säga att ett mångkulturellt samhälle är när människor med olika bakgrund arbetar ihop i samhället , exempelvis att busschauffören är från Indien och personen som sitter i kassan är från Somalia. Att vara flerspråkig är en stor fördel i ett mångkulturellt samhälle och i en globaliserad värld.


Inom enheten för flerspråkighet arbetar vi för att alla nyanlända och flerspråkiga elever i Stenungsunds kommun ska få den undervisning och det stöd de har rätt till. Sverige att människor från olika kulturer blandas med varandra. Fördelar med invandringen är att människor får ett bättre liv än de kanske hade fått i ett krigsland där halva familjen sprängts i bitar framför deras ögon. Jag offrar gärna lite av min välfärd för att de människorna ska få ett värdigt liv.


I övrigt så har jag lärt mig otroligt mycket av mina invandrarkompisar. Jag tror det finns många fördelar med ett någorlunda etniskt homogent samhälle. Men det finns även många nackdelar med en alltför autoritär politik för att skapa eller upprätthålla sån homogenitet.


Rasism, i dess mer grundläggande betydelse (att människor döms efter sin etniska tillhörighet) är oftast destruktiv och splittrande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg