fredag 16 oktober 2015

Antologi referens

Skriva referenser för olika typer av källor. Nedan följer en exempelsamling på hur man skriver referenser i referenslistan enligt Harvard (kallas även författar-år- eller namn-år-stilen). När du skapar en referenslista ska källorna alltid ordnas i bokstavsordning sorterade efter första författarens efternamn eller motsvarande. I en referens i referenslistan anges alla författare om de är högst 20.


Häftesnummer eller motsvarande (issue) ska, om sådant finns, alltid anges i artikelreferenser. DOI anges allti även för tryckta källor, om DOI finns.

Inga detaljer om bilden, figuren eller tabellen ges. I referensen i texten infogas uppgifter om bilden, figuren eller tabellen efter författarnas efternamn och årtal. Använd samma benämning och numrering som i källan.


Därefter följer I och hela referensen till den bok kapitlet finns i. En sådan bok kallas ofta för antologi eller samlingsvolym. Den eller de som sammanställer boken benämns redaktör (red.), på engelska editor (ed.) OBS! Om du använder dig av två eller fler kapitel ur samma antologi ska du referera till varje specifikt kapitel för sig.


Harvard är det vanligaste referenssystemet som används inom SLU. Här finns exempel på hur du skriver en referenslista enligt SLU:s Harvard-stil.

Om det är flera verk av en författare sortera på år (äldsta verket kommer först). Referenserna i referenslistan sorteras alfabetiskt. Lärares och skolledares förståelse av skolutvecklingsprocessen.


När och varför behövs referenser ? Vad är skillnaden mellan citat, referat och plagiat? Lär dig mer om att skriva referenser. Du kan även boka ti eller droppa in, för att få individuell handledning om referenser och informationssökning av en bibliotekarie.


Använder man antologier där flera författare medverkar anges författarens namn och rubriken på det specifika kapitlet du använder. Därtill ska även bokens titel och redaktör finnas med i noten. Notera att kapitelrubriken sätts inom citationstecken medan bokens titel kursiveras. Om du egentligen använder dig av information som inte utgör en del av själva tweeten utan ur den text (eller annan källa) som tweeten pekar på ska du givetvis INTE skriva referensen till tweeten utan till den faktiska källan. Jämför med andrahandskällor ovan.


Antologier i form av noter kallas notantologier och innehåller kompositioner av olika tonsättare, titlar och textförfattare från en viss period. En antologi är en samling av företrädesvis lyriska texter av olika författare. En ny dansk antologi ger mina tvivel rätt: den danska genusdiskussionen rymmer både nyans och finess.


Att skriva en hel antologi och komma fram till att man inget vet är nästan värt beundran. Den moderna barndomen och barns vardagsliv. StockholCarlssons bokförlag.

Att referera till artikel I löptext anges författare till artiklar på samma sätt som ovan. Det bästa är att ange en referens både i löpande texten och i referenslistan direkt. Då behövs det inte läggas ned arbete på att söka fram verken som det refereras till igen för att hitta alla uppgifter till referenserna. När du hämtar information från andra texter måste detta alltid anges med en referens. Detta görs på olika sätt beroende på vilket referenssystem du använder.


Huvudsaken är att det klart och tydligt framgår vad i texten som är hämtat från dina källor och vad som är dina egna resonemang eller resultat. Med som referens fanns även den alkoholmätare som polisen använder vid sina kontroller. Således inte förvånande att Stålmannen blivit en av populärkulturens mest potenta ikoner och en flitigt använd referens i alla upptänkliga sammanhang. De kan därför inte vara en referens för hela den svenska befolkningen och för Andreas i detta. LIBRIS cite citations export.


Skapa referens av den valda posten. Aktiv eller passiv referens. När du använder Harvardsystemet kan du placera referensen i början av en mening genom att skriva ut upphovspersonen i den löpande texten och placera publiceringsår inom parentes.


Vi brukar kalla detta för en aktiv referens eftersom upphovspersonen har en aktiv roll i texten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg