fredag 30 oktober 2015

Barn till skilda föräldrar

De allra flesta föräldrar har gemensam vårdnad om sina barn. Föräldrar med gemensam vårdnad ansvarar tillsammans för att barnet får vad hen har rätt till och behöver. Det gäller i princip allt som rör barnet , till exempel var hen ska bo och i vilken skola hen ska gå. Barn till skilda föräldrar Det kan kännas väldigt olika när ens föräldrar skiljer sig. Man kan känna både oro, ilska, lättnad och sorg.


Ibland kan man känna skuld över att föräldrarna skiljer sig och tänka att det är ens eget fel för att man har varit jobbig eller så.

Forskare har länge undersökt hur de här barnen mår. Tidigare har man kommit fram till att de som lever med bara en förälder mår sämre psykiskt än de som regelbundet flyttar mellan båda föräldrarna. Träffarna är pedagogiska till sin utformning och tar upp olika teman.


Utifrån dessa teman arbetar vi bland annat med samtal, övningar och rollspel. Känner du ett barn som skulle passa i gruppen? Vi tar emot intresseanmälningar av barn mellan 7-år. Skilda världar omfattar till träffar en eftermiddag i veckan. Den ger en konkret handledning i hur arbetet kan läggas upp – från den första planeringen, över tio olika tematräffar, till kontakten med föräldrarna , fram till den sista återträffen med barnen.


Barnet bor hos båda föräldrarna.

Underhållsstöd - vid växelvist boende för föräldrar med låga inkomster. När föräldrarna bråkar om barnet kan barnet uppleva att det måste agera budbärare mellan föräldrarna och ta ansvar för att försöka lindra bråken och göra respektive förälder glad. Detta kan leda till att barnet lägger sina egna känslor och behov åt sidan då barnet märker att dess känslor inte riktigt får plats i familjen. I Sverige har man forskat ganska mycket i växelvis boende.


Forskningen visar att barn till skilda föräldrar mår bäst av att bo växelvis. Det har visat sig att det är en ganska liten skillnad i välmående hos barn som bor med båda sina föräldrar hela tiden och de barn som bor växelvis, säger Petra Willamo. Det är ganska vanligt att föräldrar eller andra vårdnadshavare skiljer sig. Ditt liv kan påverkas på olika sätt av en skilsmässa, du kanske får byta skola eller flytta.


Förändringar kan vara jobbiga. Men det blir ofta bättre efter ett tag, även om det kan ta tid. Det är inte ett sammanträffande att många barn med skilda föräldrar får problem i skolan. Nu kan barnen vända sig till oss, säger Sophie Arnö. Hur det känns när mamma och pappa pratar illa om varandra.


Om du vill vara med i en grupp eller fråga om något kan du sms:a, ringa, e-posta eller skriva brev till oss. Skrivet av: Nya Tider: Hur kommer mina barn att döma mig i framtiden tror ni? Jag separerade från min sambo nyligen efter att ha tagit tillbaka henne 4ggr under de senaste 5åren.


Droppen var efter senaste gången då hon ville försöka igen men fortsatte ändå att ha kontakt med den senaste. Men hur pass mycket betygen påverkas av separationen varierar mellan olika grupper som är födda i Sverige, som har ursprung i olika länder.

Det visar ny forskning som tittat på barns hälsa i olika familjekonstellationer. Barn mellan 9-år med separerade föräldrar kan få delta i vår gruppverksamhet. Vi brukar ha en grupp på våren och en på hösten. Du som givare kan då inte disponera över pengarna.


Fram till dess barnet fyller år förvaltas dock pengarna av föräldrarna i deras egenskap av förmyndare. Eget konto från år. Ett barn som fyllt år kan själv öppna ett konto.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg