fredag 2 oktober 2015

Sambolagen bil

Se alla Volkswagens bilar och hitta din favorit. Läs mer om modellerna här! Kontakta oss så hjälper vi dig!


Vem har rätt till bilen ? Lagen säger så här: Eftersom sambolagen inte omfattar bilar så är det den registrerade ägaren som har rätt till bilen.

Susanne står skriven som ägare på bilen , så därför är bilen lagmässigt hennes, trots att hon bara betalat hälften av bilen. Hon behöver inte lämna tillbaka sin bil. Ni kan således avtala om att bilarna skall ingå i bodelningen vid en eventuell separation.


När sambopar separerar säger sambolagen att samboegendomen ska delas lika. Det vill säga gemensam bostad och gemensamt bohag som införskaffats för att användas gemensamt. All annan egendom faller utanför lagen såsom bil , fritidshus, banksparande med mera. Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige.


Till riksdagens uppgifter hör att besluta om lagar och om statsbudgeten.

En bil räknas inte som samboegendom (en bil utgör ju varken bostad eller bohag) vilket betyder att bilen ifråga inte ska ingå i bodelningen. Vad detta innebär är alltså att sambolagen inte ger din dotter några rättigheter till bilen. Ett samboavtal kan helt eller delvis sätta sambolagens bodelningsregler ur spel. Enligt sambolagen är det bostad och bohag som utgör samboegendom. När ett samboförhållande upphör fördelas samboegendomen genom bodelning.


Bilar omfattar inte av bohag och skall därför inte ingå i bodelningen. Som redan angivits så ingår INTE bil i sambolagen. Sambolagens § anger vad som avses med samors gemensamma bohag. Det är ägaren av bilen som tar med sig bilen.


DÄREMOT så finns det fall där tingsrätten faktiskt beslutat att bilen ska behållas av icke-ägaren då det har ansetts att den är nyttjaren och har större behov av bilen. Men det är, som sagt, inget som ingår i sambolagen. I ett ärende om förordnande av bodelningsförrättare uppstår frågan om övriga omständigheter gör att parterna ändå kan anses ha stadigvarande bott tillsammans i sambolagens mening. En sambo har betalat fakturor som avsett den andra sambons egendom som inte var samboegendom men som användes av samborna gemensamt. Om man vill bestämma om sådana saker ska det göras genom ett gåvobrev där det anges som villkor för att gåvan ska gälla att samboförhållandet upphör.


I sambolagen så delar man endast på bostad och bohag. Alltså kommer bilen ej att inräknas i en bodelning mellan din kusin och hennes sambo. Sambon står på bilen och är alltså ägaren.

Men eftersom din kusin har betalat en större del av bilen kan hon vara dold samägare till bilen. Däremot skulle hon kunna vara dold samägare i bilen. Ett samboförhållande kan enligt sambolagen upphöra på tre olika sätt: genom giftermål, genom att samborna flyttar isär eller genom att en av samborna avlider.


Finns det inget avtal är det reglerna i sambolagen som gäller och generellt innebär det att eventuellt värde på bostaden och bohag (möbler, tv, köksutrustning mm) ska delas lika vid en separation. Detta oavsett om ni betalat olika mycket för något som båda använt. Som exempel på egendom som inte är samboegendom men oftast ägs gemensamt av sambor kan nämnas bil , fritidsbosta båt och liknande. Eftersom egendomen inte utgör samboegendom ingår den inte i en bodelning mellan samborna.


Hur samborna ska dela på egendomen framgår inte heller av sambolagen. Lagen gäller inte för till exempel bankkonton, aktier, bilar , båtar eller sommarstugor. Den sambo som äger detta ska behålla det även efter separationen.


I bodelningen ingår det som samborna förvärvat för gemensam användning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg