fredag 30 oktober 2015

Mäns våld mot kvinnor

Mäns våld mot kvinnor

Det förekommer i alla samhällsklasser och i alla åldersgrupper. Det är inte några särskilda kvinnor som drabbas och det går inte att se vilka män som är förövare. Våldet kan utövas av en närstående till kvinnan men också av bekanta. I krig och konflikter ökar våldet överallt i samhället – även mäns våld mot kvinnor.


Mäns våld mot kvinnor är ett allvarligt hot mot jämställdhet och kvinnors rättigheter. Vi vet att hela samhället förlorar när kvinnor utsätts för våld. Att ha kunskaper om våldet är viktigt för att kunna ge våldsutsatta ett bra bemötande och för att kunna arbeta förebyggande och förändra attityder i samhället. I den här kursen får du en introduktion till ämnet mäns våld mot. Strategin sätter också fokus på mäns delaktighet och ansvar för att stoppa våldet.


Genom en långsiktig strategi och ett riktat åtgärdsprogram lägger regeringen grunden till ett mer målinriktat och samordnat arbete mot mäns våld mot kvinnor. Särskilt angeläget är att utveckla våldsförebyggande insatser. Det är notan för mäns våld mot kvinnor i Sverige. Men siffran är sannolikt betydligt högre än så. Det fruktansvärda är att vi bara ser toppen av isberget, säger Åsa Witkowski på Nationellt centrum för kvinnofrid.


Misshandel mot kvinnor utgjorde procent av samtliga misshandelsbrott. Var femte vuxen kvinna i Sverige har någon gång i sitt liv utsatts för allvarligt sexuellt våld. Brå uppskattar att runt 1våldtäkter begås varje dag. Det erkänns idag som ett globalt samhällsproblem och en kränkning av mänskliga rättigheter. Våld mot kvinnor betraktades länge som en privat angelägenhet.


De senaste decennierna har denna syn förändrats i grunden. Webbkurs om våld är en webbaserad introduktionskurs som ger grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor med fokus på våld i nära relationer. Kursen vänder sig i första hand till dig som arbetar inom socialtjänsten. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem.


Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin. Utifrån dagsaktuell forskning om könsrelaterat våld , såsom våld i nära relationer, kommer vi att arbeta med olika teoretiska perspektiv på, konsekvenser av, och förhållningssätt till mäns våld mot kvinnor och flickor. Delmålet är således mer omfattande än vad som räknas till begreppet våld i nära relationer, dvs. Delmålet om mäns våld mot kvinnor har även en stark koppling till närliggande former av våld såsom våld i samkönade relationer och våld mot barn.


Myndigheten för delaktighet har i denna plan samlat kunskapen om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning och identifierat utvecklingsbehov och förslag till åtgärder i förhållande till de fyra målsättningsområdena i den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi arbetar med att informera. Det finns stora utmaningar vad gäller mäns våld mot kvinnor , hedersrelaterat våld och förtryck samt i arbetet mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Samhället ska bli bättre på att upptäcka våld och kunskapen om våldets utbredning och fungerande arbetssätt behöver öka. Klicka sedan på Logga in.


Mäns våld mot kvinnor

Vårt mål är att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, men det kommer aldrig att hända om vi inte börjar med killars våld mot tjejer. En kvinnomisshandlare börjar inte plötsligt slå när han är 4 säger hon. Första svenska studien. Trots unga tjejers utsatthet är ämnet tämligen outforskat.


Webbaserad introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer syftar till att ge baskunskap om ämnet. Som en del i den jämställdhetspolitiska skrivelsen Makt, mål och myndighet - feministisk politik för en jämställd framti presenterar regeringen en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Dessa relationer börjar precis som de flesta andra med förälskelse.


Den kan till och med vara mer passionerad än vanligt eftersom den våldsamme mannen ofta uppvaktar kvinnan intensivt. Enligt statistik från Brå är det vanligare att tjejer i åldern 16–uppger att de utsatts för våld i nära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg