onsdag 7 oktober 2015

Bekämpa mossa i gräsmattan

Du hittar garanterat dina must haves hos oss. Passa på - Gäller hela utbudet. Köp professional stylers här. Sebastian Professional hårvård. Begränsad kampanj - Missa inte.

Unna dig äkta arganolja här. Foundation, concealers, Glow etc. Superrabatt på topprodukter här. Bekämpa mossa i gräsmattan genom att ge gräsmattan de bästa förutsättningarna. Tar man inte bort orsaken till att mossan trivs i gräsmattan kommer mossan garanterat tillbaka, även om du tar bort den tillfälligt.


Det gör att gräsmattan kan se ut att vara full av mossa i början av säsongen. Har du en stark gräsmatta och sköter den kommer gräset klara av att konkurrera ut mossan. Men om mossan tagit över och gräset är svagt behöver du göra en insats för att gräset ska få den kraft som behövs.

Vi är många som vill bekämpa mossa i trädgården och bäst är att använda sig av olika typer av mossmedel och gödsel. Det enda sättet att på lång sikt hindra att mossa får fotfäste i din trädgård är just att gödsla gräsmattan. Läs om bästa metoden för att få bort mossa i gräsmattan ! Så här får du slut på den eviga gröna kampen.


Genom att på olika sätt gynna gräset kommer mossan. Ta bort så mycket mossa som möjligt. Växer mossan fläckvis är det viktigt att inte räfsa så små mossplantor sprätter över delar av gräsmattan där det inte växer mossa.


Dressa sedan gräsmattan med dressjord och ”stompa” till den med baksidan av en kratta. För att reparera gräsmattan , så med en gräsfröblandning. Men du ska absolut inte kratta bort den eller använda mossrivare, eftersom den då sprids ännu mer, berättar Anna Theorin. Vad du ska göra är att gödsla kontinuerligt under hela säsongen (var femte till sjunde vecka brukar vara lagom) och klippa gräsmattan två gånger i veckan, säger Anna. Först efter att mossan svartnat och dött efter bekämpning med ett mossmedel, kan mossrivare användas utan risk för ytterligare spridning.


Hur blir du av med mossan ? En nysådd gräsmatta kan vara platsen för en sådan förvandling. Då är frestelsen stor att ta till kemiska ogräsmedel, trots att man egentligen inte tycker om att mer eller mindre farliga gifter sprids på just gräsmattan. Ofta glömmer man att det finns flera andra sätt att ta bort och bekämpa ogräs i gräsmattan.

Skötseln av gräsmattan innebär mer än att köra med gräsklippare. Tänk på även på att: - Kalka gräsmattan ovanpå den sista snön, det höjer PH-värdet i jorden vilket gör gräset kraftigare och underlättar växternas näringsupptag. När dagstemperaturen ligger mellan fem och tio grader är det dags att gödsla för första gången. Har man mycket mossa i gräsmattan behandlar man den först.


Allra först gör man rent på mattan och tar bort pinnar och skräp som fallit ned. Förr räfsade man igenom gräsmattan ordentligt på våren med en fjädrande räfsa. Mossa i gräsmattan är vanligt, men svårt att få bort.


När det kommer till mossa är det så att stora mängder mossporer förmodligen alltid kommer att finnas i din gräsmatta. Det finns flera sätt att bekämpa mossa men de tre vanligaste är: 1. Elektrisk mossrivare som körs på gräsmattan på samma sätt som en gräsklippare. Mossrivaren har små stålkrokar som river upp mossan utan att skada gräset.


Det krävs två-tre behandlingar per år för att stoppa mossan. Roundup, världens mest använda ogräsmedel, bekämpar ogräs med effektiv och säker teknik som passar i. Det är den mildaste behandlingen. Mossa är lättare att acceptera än att bekämpa.


Under våren brukar jag ha mycket mossa i gräsmattan men när värmen kommer konkurrerar gräset ut den. Mitt bästa bekämpningsmedel är faktiskt gräs. Om gräset bara har tillräckligt med näring och syre sköter det kampen mot mossa på egen hand. Järnsulfat är inget bekämpningsmedel, det är näring till gräsmattan samtidigt som mossa inte tål järn. Mossan dör snabbt och blir då svart.


Bekämpa åkerfräken, ett flerårigt ogräs Åkerfräken är en mycket vanligt förekommande ogräs som förekommer i hela Sverige. Det kan vara svårt att bli av med från trädgårdsgångar, rabatter och uteplatser. Om mossa tagit över och gräset är svagt behöver du göra en instas för att gräset ska få den kraft som behövs. Anledningar till att du får mossa i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg