torsdag 27 juli 2017

Latin ord

Europa dock främst i skriftspråket. Latin tillhör den indoeuropeiska språkfamiljen och är idag endast officiellt språk i Vatikanstaten. Trots att Latin är ett utdött språk så används och undervisas Latin på flera skolor och de flesta Europeiska språk baseras mer eller mindre på Latinska alfabetet. Artiklar i kategorin Latinska ord och uttryck Följande 2sidor (av totalt 260) finns i denna kategori.


Bevingade ord från latinet (Språk och litteraturcentrum vid Lunds universitet) quote har citat av eller om Latinska ordspråk och talesätt.

Du ska veta, att Glosbe inte lagrar ord , utan snarare tanken på vad ordet betyder. Tack vare detta, genom att lägga till en ny översättning, finns massor av nya översättningar skapade! Hjälp oss att utveckla Glosbe ordböcker och se hur din kunskap hjälper människor runt om i världen.


Uttalen är ofta försvenskade i medicinsk praxis. Exempel: atrofí, arachnoidéa, choledóchus, ependy´m mm. De ord som här finns medtagna är huvudsakligen. Ordspråk om Latin och Latinska citat och citat om Latin och Latinska citat - Sveriges största samling ordspråk och citat!


Registret är ursprungligen skrivet av: Kent Roos.

De romanska språken, franska, italienska, spanska och portugisiska, har alla utvecklats ut latin. Trots att latin i dag inte längre talas, bildar de europeiska språken än i dag nya ord från latin. Orden fax (faksimil) och pop utgår från facere ’att göra’ och similis ’lik’ respektive popularis ’folklig’. Anatomiska ord för läkarstudenter.


Det är inte allom givet att kunna latin. Mina kunskaper är inte heller så stora, och det har ibland irriterat mej att jag inte vet hur man ska uttala ett vetenskapligt namn eller ett latinskt ord. Scania är inte bara lastbilar utan även latin för Skåne. Inför årets gala har Södra latin fått kontakt med en musikskola på Haiti som man hoppas kunna utveckla för framtida stöd och samarbete.


Det syftar på den ibland dödsbringande spindeln Svarta Änkan som på latin heter Latrodectus mactans. Svenska lånord från latinet - en övning gjord av fiffie_ på Glosor. Vik bak högra delen av pappret så att svaren inte syns. Skriv ner svaren på frågorna i utrymmet under dem. Vik tillbaka pappret och rätta genom att jämföra med svaren till höger.


Swensk-Latinsk Ordbok. Christian Cavallin Förre delen A—J. Stereotyperad upplaga.


Lånor latin Från Skolbok Latinska lånord började komma till vårt land redan på 200—300-talet, och de blev fler och fler i samband med att svenskarna blev kristna och kloster blev vanliga.

Medicinska termer är sammansatta av latinska eller grekiska ord som kallas morfem. Ett morfem är språkets minsta betydelsebärande del och kan antingen ensamt utgöra en term eller sättas samman med andra. Varje term innehåller en grundform, ett basmorfem, som utgör den huvudsakliga betydelsen. Förklaring till medicinska och farmaceutiska begrepp.


Här hittar du förklaring till många av de termer som används inom sjukvården med inriktning på läkemedel. Skapa konto med e-post. Fyll i din e-postadress och ett valfritt lösenord för att skapa ett konto. Du kan sedan börja spar ord i egna listor direkt.


Vår ordbok används också ofta för att göra uppslag av okända ord vid till exempel korsordslösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg