fredag 28 juli 2017

Dödligt våld mot kvinnor i nära relationer

Dödligt våld mot kvinnor utgör den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor. Forskning tyder på att det största bakomliggande motivet till våldet är mannens behov av kontroll över kvinnan. Kunskapen om det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer är relativt liten. Hur många faller till exempel offer för detta brott? Denna rapport behandlar den mest extrema formen av våld mot kvinnor , det dödliga våldet.


Och då specifikt det dödliga våld som sker i nära relationer , det vill säga när en nuvarande eller före detta make, sambo, fästman eller pojkvän tar livet av sin kvinna.

Sociala förändringar, ökat skydd för utsatta kvinnor och ett ökat ekonomiskt oberoende för kvinnor är några förklaringar till det, men det är fortfarande många kvinnor som varje år dödas av sin make eller tidigare make, sambo, fästman eller pojkvän. När en kvinna dödas av sin make, sambo, pojkvän eller före detta så-dan, är det den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor i nära relationer. När det talas om kvinnomisshandel sägs det ofta att den sortens beteende står att finna i bland alla slags människor, i alla slags situationer, och det stämmer i viss mån för det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer också. De inblandade har varit allt mellan och år gamla, men i genomsnitt strax över 40.


Enligt Brå:s rapport, Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer , sker procent av det dödliga våldet mot kvinnorna i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet. Färre kvinnor faller offer. Våldet mot kvinnor , våld i nära relationer och hedersvåld är några av våra viktigaste samhällsfrågor.


De som lever i skräck inför våldet kan inte vänta.

Arbetet mot våld är komplext och måste vara fokuserat och uthålligt. Det finns metoder för att upptäcka våld och skydda den som är utsatt och de måste användas dagligen. Flera studier har genomförts i Sverige och i Norden för att kartlägga hur vanligt våld i nära relationer är.


Den största bakomliggande förklaringen till våldet är mannens kontrollbehov över kvinnan , vilket blir tydligt då fler än hälften av brotten begås i samband med separation. Omkring procent av det dödliga våldet mot kvinnor i nära relationer sker inomhus. Denna sista del i vår granskning av rättsväsendet sammanfaller med den redovisning som regeringens nationella samordnare mot. Siffran stiger med det dubbla eller mer om mäns övriga våld mot kvinnor som olaga hot, stalkning och våldtäkt av en okänd gärningsman inkluderas.


Kostnader för våld mot kvinnor. Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem. Regeringen har beslutat om en nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Socialstyrelsen har flera uppdrag för att göra det möjligt att genomföra strategin.


I statistiken syns en tydlig ökning av dödligt våld i nära relationer. Det dödliga våldet i nära relationer ökar. I fall, vilket nästan motsvarar en fjärdedel, utfördes våldet av någon närstående. I två tredjedelar av fallen skedde det dödliga våldet mot kvinnor i parrelationer. Enli gt Brås rapport Utvecklingen av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer sker procent av det dödliga våldet mot kvinnorna i någon av de inblandades hem eller i det gemensamma hemmet.


Resultaten visar att det funnits stora möjligheter att förhindra en betydande del av de fall av dödligt våld mot kvinnor i nära relationer som inträffat under den aktuella perioden.

Det är en större andel än för dödligt våld generellt. Projektets huvudsyfte är att identifiera riskfaktorer för dödligt våld i nära relationer , såväl mäns våld mot kvinnor som kvinnors våld mot män, vilket kan bidra till att sådant våld kan förhindras och möjliggöra ett. I projektet samlas domar in som analyseras och körs mot register hos bland annat hälso- och sjukvården och socialtjänst. Slutligen intervjuas förövare och anhöriga till offer.


Detta våld undersöks nu. Våld mot kvinnor i nära relationer I de parrelationer där våld förekommer finns våldet sällan med från början. Dessa relationer börjar precis som de flesta andra med förälskelse.


Den kan till och med vara mer passionerad än vanligt eftersom den våldsamme mannen ofta uppvaktar kvinnan intensivt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg