fredag 28 juli 2017

Älvsborgs lösen p3

Det bästa med Jesper Rönndahl från Pang Prego i P. Play all Mix - Pang Prego - Älvsborgs fästning. Det kom i realiteten att ta åtta år att skrapa ihop den stora summan från Sveriges befolkning. Följ med Vetenskapsradion Historia till Gamla Älvsborgs fästning som för exakt 4år sedan återigen blev svenskt efter att landet betalat ett skyhögt krigsskadestånd.


Sverige vid två olika fredsfördrag ålagts att betala till Danmark för att få tillbaka fästningen (gamla) Älvsborg i Götaälvens inlopp.

Andreas Jansson kommentarer. Om detta är riktigt skulle Älvsborgs lösen ha uppgått till en summa som motsvarade ca av ett års statsinkomster. Längderna är uppdelade på församlingsnivå.


New Älvsborg Fortress today is a listed building (byggnadsminne) and a popular tourist attraction. Riksarkivet bevarar vårt gemensamma minne. Vi värnar rätten till demokratisk insyn och den enskildes rättssäkerhet samt skapar vägar till kunskap om vår framtid.


I dessa räkenskaper ingår mantalslängder, rest- och avkortningslängder som bidrar till kunskapen om Sveriges befolkning vid denna tid.

I samband med Älvsborgs lösen så upptogs det listor över bönder som skulle lämna in lite grann av sina jordbruks- och boskapsinnehav. Alla dessa listor eller längder som det kallades då var baserat på varje socken. Migrationen studeras i första hand genom Älvsborgs lösens rannsakningslängder, en unik förteckning över människors rörelse från en tid långt före kyrkböcker och befolkningsstatistik. The migration regime is also studied through sources such as legislation and legal records.


Som tonåring tog Kristian IV över ett av Europas starkaste kungadömen. Göteborgstrakten och flera härader inåt. Kontrollera alltid alla uppgifter mot originalet!


Välkommen till en portal om Mönsterås historia! Tanken är att samla de lite längre artiklarna som jag har skrivit de senaste åren och som lämpar sig bäst i. Skriv Älvsborgs lösen så får Du upp två val. Gå in där och Du får upp fyra val.


Välj Kommissariernas m. Serie IV Du kan nu se vad som efterhand kommer att bli tillgängligt. De av oss som har abbonemang kan gå in och bevaka våra områden. Svensk-finsk historia: Finska avtryck i Majorna , Del Älvsborgs lösen.

Göta älvs mynning från danskarna efter nederlaget i det nordiska sjuårskriget. Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter.


Ordförande: Göran Malmstedt. Alingsås samtidigt som den sista avbetalningen på den gigantiska lösensumman gjordes. Skickas inom 2-vardagar. Martin Andersson på Bokus.


Hårdast var bestämmelsen att Danmark behöll Älvsborgs fästning och sju härader i Västergötland som pant för ett krigsskadestånd på miljon riksdaler, den så kallade Älvsborgs lösen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg