onsdag 19 juli 2017

Bipolär medicin

När medicinen väl har börjat ge effekt och du börjar må bättre kan det kännas frestande att avsluta medicineringen. Men om du slutar ta medicinen är det troligt att dina symptom kommer tillbaka. Bipolär sjukdom innebär att du är manisk och deprimerad i olika perioder. Däremellan kan du må bra och leva som vanligt.


Du som har bipolär sjukdom behöver söka vård eftersom sjukdomen kan göra att du ibland mår mycket dåligt. Du kan få behandling som hjälper dig att må bättre. Läkemedel vid bipolär sjukdom är livsviktig. Ofta väljer man stabiliserande läkemedel mot bakgrund av bilden vid tidigare sjukdomsperioder. Men dessa risker skall vägas mot den nytta medicinen kan göra.


Antalet preparat som fungerar vid bipolär sjukdom har ökat under de senaste årtiondena. Man har fått bättre möjligheter att skräddarsy behandlingen, det innebär att om du får en biverkan kan man byta den medicinen mot en annan liknade och din sårbarhet mot biverkan kan. I en ny studie har nu forskare vid Karolinska Institutet kommit fram till vilken behandling som är mest effektiv.


Bipolär medicin

Bipolär I sjukdom är lika vanligt hos män som kvinnor medan bipolär II sjukdom är vanligare hos kvinnor. Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem. Etiologin till bipolär sjukdom är inte känd.


Uppskattningsvis är det genetiska bidraget till bipolär sjukdom 54–6. Om en person har en förstagradssläkting med bipolär sjukdom löper den personen gånger högre risk att drabbas själv jämfört med gemene man. Medicinerna som finns mot bipolär sjukdom verkar för att stabilisera och minska de stora svängningarna i humöret. Dessutom ska de verka för att förebygga återfall i sjukdomen.


Bipolär medicin

Det är inte ovanligt att det krävs flera olika mediciner för att på bästa sätt kunna stabilisera humöret. Det finns de med bipolär sjukdom som klarar sig utan mediciner men det beror ju på vilken typ av bipolär sjukdom man har, hur täta skoven är och hur dom yttrar sig. Diagnos och behandling av bipolär sjukdom.


Olika mediciner kan användas i förebyggande syfte vid bipolär sjukdom. Det är viktigt att man får behandling i ett tidigt skede eftersom sjukdomen annars kan medföra stora sociala och medicinska påfrestningar. Mediciner och psykoterapi bidrar ofta till att svängningarna i humöret minskar och att man slipper återfall. Har du en depression kan du behöva en medicin mot det. Under en period kanske du också behöver läkemedel mot sömnproblem eller ångest.


Våra mottagningar erbjuder utbildning om bipolär sjukdom, så kallad psykopedagogisk intervention (PPI), både för dig och dina närstående. En stämningsstabiliserande medicin tillsammans med ett sunt leverna är grunden för att nå en balans, förhoppningvis slippa eller åtminstone lindra depressiva tillstånd och även hypomaniska. För många räcker inte en stämningsstabiliserande utan det krävs flera mediciner (förutom litium tar jag två mediciner till, jag är bipolär 1). För barn i åldrarna mellan och år kan Lamotrigin Actavis användas tillsammans med andra mediciner för att behandla dessa tillstånd.


Det kan användas som ensam behandling för att behandla en typ av epilepsi som kallas för typiska absenser. Medicin förvandlar dig till en zombie – Osannolikt. Hur blev ni med bipolär av att enbart ta ssri eller srni ? Skriver vårdcentralen ut stämningstabiliserande som lamictal tex.


Sveriges största webbsidor för kunskap om hälsa och medicin till allmänheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg