torsdag 27 juli 2017

Homosexualitet

Homosexualitet

Homosexualitet klassas allmänt, precis som bi- och heterosexualitet, som en sexuell läggning. Det finns emellerti och har historiskt funnits, olika uppfattningar om homosexualitet och en motvilja mot den. Vad säger Bibeln om att utöva homosexualitet ? Kvinnorna bytte ut det naturliga umgänget mot ett onaturligt, likaså övergav männen det naturliga umgänget med kvinnorna och upptändes av begär till varandra, så att män bedrev otukt med män.


Följden kan bli fängelsestraff eller till och med dödsstraff. Sverige och i många andra länder, så är det en lång väg till jämlikhet för alla. Synen på homosexualitet genom historien Genom historien har synen på homosexuella däremot växlat.


Under antiken var ”gossekärlek” (dvs. lust till en yngling av samma manliga kön) fullt accepterat och en dragning till det egna könet sågs ibland till och med som mer högtstående än den heterosexuella motsvarigheten. I av världens länder är homosexualitet belagt med fängelse med en straffskala på allt ifrån månad till livstid. I vissa av de länder där homosexualitet bestraffas med döden är det delvis sharialagar som reglerar straffskalan. Märk väl att vissa länder gör skillnad på manlig och kvinnlig homosexualitet. Kan en person vara född homosexuell?


Uppmanar Bibeln till hat mot homosexuella? Hur kan man göra Guds vilja trots att man har homosexuella känslor? Varför homosexualitet ofta går i arv har förbryllat forskare under lång tid.


Många har sökt efter en speciell gen i vårt DNA utan att hitta några. Därför är homosexualitet en patologisk form av sexualitet. Samtliga tre tillsammans lämnar saken utan minsta tvivel.


När blev homosexualitet tillåtet i vårt land? Men fortfarande tyckte många ändå att homosexualitet var något fult och dåligt. Lundstedt skrev bara om män, eftersom den kvinnliga homosexualiteten var mer osynlig. När folk tänkte på homosexualitet så var det i allmänhet manlig sexualitet de såg framför sig. Som nämnts i sektion Möjliga orsaker till homosexualitet har det föreslagits att olika sorters övergrepp under uppväxten kan vara orsak till homosexualitet istället för att vara en konsekvens av homosexualitet.


Det har föreslagits att sådana övergrupp samtidigt även skulle kunna orsaka försämrad hälsa. Som vi ovan ser skriver Paulus ”… för dråpare, för dem som utövar otukt och homosexualitet , för slavhandlare, lögnare, menedare och för alla som står emot den sunda läran…” Paulus pratar alltså inte bara om homosexualitet , det räcker bara med att vara en lögnare eller emot den sunda läran för att inte få ärva Guds rike. Svenska kyrkan har bearbetat och samtalat om homosexuellas rättigheter och samlevnadsfrågor under flera decennier. På 70-talet var kyrkan före sin tid i sin syn på homosexuella relationer.


Nu har den siffran sjunkit kraftigt – men det är fortfarande helt olagligt att ha samkönade relationer i länder. Dessutom har åtta länder dödsstraff för homosexualitet – och ytterligare fem länder har dödsstraff inskrivet i lagen, men det används inte. Radiokrönika En lysande serie i radion ställer frågan: Hur gick det sedan? Vissa anser fortfarande att homosexualitet är en synd.


Samtidigt införs en högre åldersgräns på år för sexuellt umgänge mellan personer av samma kön. RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, bildas i Sverige. Detta folk hade aldrig hört talas om exklusivt homosexuella människor, även om de kände till sporadiska homoerotiska kontakter hos individer som lever i heterosexuella äktenskap. Socialstyrelsen avskaffar homosexualitet som sjukdom. Vilken syn man har på homosexualitet beror mycket på hur man läser och tolkar Bibeln.


Homosexualitet

Jag själv tänker att vi måste komma ihåg att bibeltexterna är skrivna av människor i en speciell ti i en viss kultur och med ett visst syfte. När vi läser Bibeln idag behöver vi översätta den till den värld vi nu lever i. Hur kan människor med en kristen tro komma till så olika slutsatser när det gäller homosexualitet ? Och hur ska den som attraheras av personer av samma kön se på sig själv och sina känslor? Buddhismens syn på homosexualitet Jag får ofta frågor av skolelever (och andra) och jag försöker besvara frågorna så gott jag kan.


Jag är ingen expert, men jag delar gärna med mig av det lilla jag kan och alla mina personliga erfarenheter till de som frågar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg