måndag 24 juli 2017

Hjälp vid separation

Hjälp vid separation

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Så här går en separation till om du är sambo. Ogifta som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, så kallade sambor, är inte jämställda med gifta. Som sambo är huvudregeln att endast bostad och bohag, som ni har skaffat för att använda gemensamt, ska delas lika vid en separation. Hjälp och stöd i relationen innan separationen är bestämd Om ni ännu inte helt har bestämt er för att separera kan ni få stöd i familjerådgivning.


Familjerådgivningen kan ge stöd om någon av er funderar över separation , om ni har bestämt er eller om ni redan har separerat. Tveka inte att ta hjälp av en advokat vid bodelning. Det kan också krävas extern hjälp om man inte kommer överens om vad som tillfaller vem, vid en skilsmässa.


Då kan det man behöva hjälp av en bodelningsförrättare som hjälper till att göra en fördelning så rättvist det bara går. Vid dödsfall ska en begäran om bodelning göras senast vid bouppteckningsförrättningen. Det är ofta lättare att reda ut frågorna kring en bodelning om man tar hjälp av en utomstående som vet vilka lagar och regler som gäller. Med hjälp av tio goda råd från psykologen Maria Farm får du här en hjälpande hand på vägen att gå vidare efter en separation.


Hjälp vid separation

Hos oss träffar du en jurist med stor kunskap och erfarenhet av familjejuridik. Separation I en separation eller skilsmässa kommer du i kontakt med känslor från dina tidigare separationer. Dessa känslor färgar upplevelsen av den nuvarande separationen. Om du som barn kände dig trygg eller otrygg spelar en stor roll i hur du som vuxen klarar av en separation. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill.


Den samboegendom som samborna har när förhållandet upphör ingår i bodelningen och allt som köps därefter ingår inte. Grunden för att bedöma behoven är densamma där som vid bodelningen. En process i tingsrätten kan ta upp emot ett år. Men det är inte så vanligt att det hamnar där, säger Mari Heidenborg, lagman vid Solna tingsrätt.


Således skyddas bostaden från bodelning vid en eventuell separation. Ett sambo avtal är även att rekommendera i de fall samborna går in med olika mycket kapital vad förvärvet av en bostad. Det blir sannolikt inte en dans på rosor de första månaderna. Många möter känslor av misslyckande och sorg, men kanske också en stolthet i att man äntligen vågade ta sig ur en relation som sett sina bästa dagar.


Prata med likasinnade, vänner och ta vid behov hjälp av en terapeut. Undvik fällorna vid separation. En separation är aldrig lätt och även juridiken kring den kan verka snårig.


Hjälp vid separation

Hur delar man upp egendomen? Vad händer med era lån och vem har rätt till vad? Här reder vi ut vad som gäller. Ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig.


Hjälp vid vårdna boende och umgängesfrågor. Familjerätten erbjuder samarbetssamtal i syfte att hjälpa föräldrar att komma överens, läs mer på samarbetssamtal (länk). Något förenklat säger man att all annan egendom räknas som gemensam, så kallat giftorättsgods. Vid en separation ska giftorättsgodset delas lika mellan parterna.


Denna process kallas för bodelning. Vid en sådan bodelning måste makarna ansöka om äktenskapsskillna eftersom det rör sig om en separation. När bostaden är en viktig del för båda parter är det ofta fördelaktigt att ha ett gemensamt ombud. Dessa är vana vid situationen och kan hjälpa er med olika alternativ. På så sätt slipper det bli en rättslig utredning.


Har ni varit gifta kortare än fem år kan ni frångå hälften var-principen i bodelningen. Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Det finns undantag från detta vid ”synnerliga skäl”, men det är få. Här finns information till dig som står inför en separation.


Gratis information om hur ni själva kan göra en bodelning utan advokat samt möjlighet att ladda ner ett bodelningsavtal. I arbetet som RELATIONSCOACH är det mitt mål att du skall kunna känna igen dig, hämta tröst, styrka, inspiration bland blogginläggen och kommentarerna. Forumet får liv genom din medverkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg