tisdag 16 augusti 2016

Äktenskapsskillnad bodelning

Du behöver inte kunna något om juridik. Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte.


Vi kan all familje- och affärsjuridik!

Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Då kan man säga att man fryser tiden (kallas för den ”kritiska dagen”) och all egendom, tillgångar och era skulder ni har vid denna tidpunkt, ska ingå i bodelning. B ska bodelning göras. B ska makarnas giftorättsgods ingå i bodelningen. Bodelning : Enligt kap.


Vad som är giftorättsgods framgår av kap. Det som är giftorättsgods, ska ingå i bodelningen. Vid bodelning beräknas makarnas andel i boet, det som sker då är att respektive makes skulder avräknas från dennes giftorättsgods så att de skulder som fanns den dag då talan om äktenskapsskillnad täcks.

I bodelningen kan ena maken tillskiftas en hyresrätt utan att hyresvärden motsätter sig det (kap. § andra stycket Jordabalken). Om lägenheten tillfaller din fru i bodelningen får hon ensam betalningsansvaret för den (dock ska oavsett försörjningsplikten nämnd ovan beaktas, om dina inkomster eller tillgångar är högre än hennes). En bodelning är en ekonomisk överenskommelse mellan makar som upprättas i samband med äktenskapsskillnad.


Dagen då makarna ansöker om äktenskapsskillnad är brytdagen och det är från den dagen som värdering av tillgångar och skulder kommer att ske. Om ni bodelar för att ni ska skiljas ska ni lämna in en ansökan om äktenskapsskillnad till Tingsrätten innan ni skriver bodelningshandlingen. Om ni vill bodela under äktenskapet måste ni anmäla till Skatteverket att ni tänker göra en bodelning innan ni kan skriva bodelningshandlingen.


Har ingen bodelning gjorts kan alltså en av er begära att en bodelning ska göras många år senare. Viktigt är att vara medveten om att bodelningen ändå utgår från den ekonomiska situation som var aktuell den dagen er ansökan om äktenskapsskillnad registrerades hos tingsrätten. Det finns många saker att ta hänsyn till vid bodelning , det kan vara bland annat äktenskapsföror samboavtal etc.


X månad 200X vid X tingsrätt (Mål nr T – ), att målet om äktenskapsskillnad pågår, Alternativt. Härmed förrättar undertecknade bodelning på grund av äktenskapsskillnad. Förtydliganden finns i appendix 1B och uträkning i appendix 1C. Detta bodelningsavtal har upprättats i två likadana exemplar.


Make ett och maka två har varsitt ex av dessa. En av makarna kan dock kräva att bodelning vid skilsmässa ska ske direkt efter att talan om äktenskapsskillnad väckts. Vid bodelning med anledning av äktenskapsskillnad skall en rätt till pension som någon av makarna har på grund av pensionssparavtal enligt lagen om individuellt pensionssparande helt eller delvis undantas från bodelningen , om det med hänsyn till makarnas ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt skulle vara oskäligt att.


Men bestämmelsen är inte straffsanktionerad och det finns ingen tidsfrist inom vilken en bodelning måste äga rum.

Då formaliteterna oftast inte är särskilt betungande kan det dock rekommenderas att makarna gör en bodelning så fort som möjligt efter skilsmässan. Det brukliga är att den av er som vill och kan överta er gemensamma bostad får göra det i bodelningen då den görs i samband med äktenskapsskillnad. Den andra maken ska då givetvis kompenseras ekonomiskt för detta med en så kallad bodelningslikvid.


Det är tingsrätten som beslutar om skilsmässa. Med skilsmässa menas både äktenskapsskillnad och upplösning av registrerat partnerskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg