torsdag 4 augusti 2016

Skilsmässa betänketid

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Ladda hem checklistan idag.

Planera begravningen hemifrån. Betänketid är till för att förhindra förhastade skilsmässor. Om makarna har minst ett hemmaboende barn som är år eller yngre. När krävs betänketid ? Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Ansöker makarna gemensamt om skilsmässa börjar betänketiden att löpa den dag som ansökan lämnas in till tingsrätten.


Reglerna om betänketid ser därför att kvarstå under överskådlig framtid.

I det följande ska vi försöka att på ett enkelt sätt bringa klarhet i reglerna kring skilsmässa och betänketid. Allmänt om reglerna rörande skilsmässa och betänketid. En skilsmässa inleds formellt alltid med att någon av er lämnar in en ansökan om äktenskapsskillnad till tingsrätten. Om ni har barn som är yngre än år finns det en obligatorisk betänketid på minst sex månader innan skilsmässan blir giltig. Syftet är att undvika förhastade beslut som kan skada barnet.


Ni behöver inte fortsätta att bo ihop under betänketiden. För sambor med barn finns inga krav på betänketid före separationen. Kravet om att äktenskapet ska dömas till skilsmässa efter betänketiden görs likadant som den första ansökan.


Tingsrätten dömer makarna till skilsmässa när. Som huvudregel ska bodelning göras när skilsmässan är klar, alltså när den eventuella betänketiden löpt ut och tingsrätten meddelat dom om äktenskapsskillnad. Trots det så går det att göra en bodelning under tiden en skilsmässa pågår, till exempel under betänketiden. Skilsmässa och fördelning av räklningar under betänketiden ! Tiden det tar för en skilsmässa att gå igenom (att ”vinna laga kraft”) kan variera kraftigt.


I vissa fall krävs en så kallad betänketid på sex månader innan tingsrätten ens kan börja behandla ärendet. Ansökan om skilsmässa (vilket formellt kallas äktenskapsskillnad) ska göras vid den lokala tingsrätten. Om båda parter är eniga och det heller inte finns några barn under år behövs dock ingen betänketid.

Läs mer om när betänketid krävs här. Om du har skilt dig utomlands ska du ansöka om att få skilsmässan registrerad i folkbokföringsregistret. Jag ligger i skilsmässa pga min frus otrohet. Det gör du genom att besöka närmaste servicekontor och be om att få skilsmässan registrerad.


Vid besöket ska du ta med dig din skilsmässodom. Det är viktigt att det framgår av skilsmässodomen att den är slutgiltig. Enbart den ena maken vill ha äktenskapsskillnad (kap. § Äktenskapsbalken). Någon av makarna har rättslig vårdnad om och bor varaktigt tillsammans med barn under år.


För par som har barn under år krävs sex månaders betänketid innan skilsmässa beviljas. Ett undantag från detta är dock om ni har bott isär i mer än två år. I det fallet kan skilsmässa meddelas direkt, men ni måste då bifoga ett så kallat särlevnadsintyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg