onsdag 24 augusti 2016

Att vara en bra kompis film

Det handlar om att vara kompisar , om att ha mod och visa empati. Du får möta både förövare, offer och den som står bredvid. Att sätta igång samtal om kamratskap. Att väcka tankar hos eleverna om hur en bra kompis ska vara och om man själv är en bra kompis. Att skapa förståelse betydelsen av hur man behandlar andra.


Titta på filmen Värsta bästa vänner och samtala om vad man har sett.

Det är ett bra sätt att komma ihåg hur man är en bra kompis och att man ska behandla alla på ett schysst sätt. Kompislåten Panelen i filmen framför en fin låt om hur man är en bra kompis. Oskar tycker att det kan vara roligt att vara med tjejer. Med mina killkompisar spelar jag fotboll och dataspel. En bra kompis är även någon som vågar försvara någon som blir retad.


Kan du ge ett exempel? Jag minns en gång i trean när mina trosor tappade resåren på väg hem från skolan och jag bara hade en kort kjol på mig. Bli en Bra kompis med SvD Junior. Hur är man en Bra kompis ?

Här är resultatet: Ett manifestet om hur man är en Bra kompis – baserat på enkätsvar en. Vi får ofta frågan om böcker för de yngre barnen, främst i förskoleåldern, som ska handla om hur man är en bra kompis. Att lära känna varandra och få veta saker om varandra. Gör i ordning rummet så det finns en öppen yta där alla ryms på en rad.


Fråga först om förslag på saker som är bra att tänka på när man ska samarbeta. Här är några påståenden som lämpligtvis kan ställas i en Heta stolen. Håller man med om påståendet så sitter man kvar och håller man inte med så reser man sig.


Du är en bra kompis – säg det med en målarbild! Kanske, kanske tycker man jättemycket om sin kompis men vet inte riktigt hur man ska säga det. Det kan vara svårt att sätta ord på sina känslor.


Då kan en målarbild med just detta fina budskap och färglagd precis som man vill komma väl till pass. Filmen fick senare dras in av rättighetsskäl, men i slutet av förra året var poliserna tillbaka, nu med filmen Jag är din kompis. Under Bra kompis -kampanjen har tusentals barn och unga deltagit genom att svara på enkätfrågor. Filmen ska nu visas för alla tredjeklassare i Höör, Hörby och Eslöv och huvudsyftet är att barn ska tänka till över hur en bra kompis är, enligt Joel som är en av poliserna bakom filmen och projektet. Ingen förälder vill att ens barn ska vara en taskig kompis och mardrömmen för många är att deras barn ska bli mobbat eller vara en mobbare.


Amelie Furborg som jobbar på organisationen Friends kommer med sina bästa tips på hur du som förälder kan lära ditt barn att bli en bra kompis. Det vill SvD Junior göra något åt. Med kampanjen Bra kompis kan alla vara med och bidra till att skapa gemensamma spelregler – ett manifest – för en snällare miljö.


Försök att återknyta till barnens egna erfarenheter efter att ni tagit del av ett avsnitt.

Vill du bära vårt fina Bra kompis -märke? Ibland kan det vara svårt att muntligt förmedla sina känslor, och då kan barnen istället skriva ned sina tankar. Till det aktuella avsnittet passar det bra att fokusera på hur en bra kompis är mot andra. Låt dina elever välja ut en kompis att. Var en riktigt bra kompis och berätta hur mycket du tycker om dina vänner på nätet.


Lär ditt barn att bli en bra kompis. Tänk på att det kan vara bra att filosofera ihop. Det är okej att vara arg på något som en kompis gjort, men man måste kunna prata om det och så småningom kunna släppa det som hände.


Det han eller hon gjorde var dumt eller fel, men det betyder inte att personen är dum. Har du någonsin stannat upp och tänkt på hur många vänner du har? En ny studie bekräftar att spanjorer har fler vänner än personer i sina grannländer, men är dessa vänskaper av tillräckligt bra kvalitet för att anses vara vänskaper?


Med andra or har vi sanna vänner eller bara många bekanta eller ”personer vi gillar”?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg