måndag 8 augusti 2016

Hur fungerar familjerådgivning

Kommunen är skyldig att erbjuda familjerådgivning för den som behöver det. Familjerådgivningens uppgift är att hjälpa par som har problem i sin relation. Teorin menar också att terapin är mer effektiv ju fler familjemedlemmar som deltar och engageras i familjerådgivningen. Det finns olika sorters familjerådgivning , men de flesta bygger på det ”salutogena perspektivet”, ett hälsofrämjande perspektiv (från grekiskans salus = hälsa och genesis = ursprung). Hur går en familjerådgivning till?


Hur fungerar familjerådgivning

Jag och min sambo som jag har två barn med har det riktigt tufft. Just nu känns allt jättejobbigt och vi pratar om att ta hjälp av familjerådgivning. Men det är så mycket problem. Vi tänker väldigt olika vad det gäller ansvar för hemmet och rutiner kring vår dotter vilket skapar problem i det dagliga livet. Hur funkar familjerådgivning ? Jag undrar kan man inte lika gärna ta en gummisnodd eller något liknande?


När man trär på en gummisnodd vid penisroten så fylls ju penisen med blod. Här tipsar vi på Södertäljes kommuns familjerådgivning om olika länkar inom vårt område. Till oss kommer par som behöver hjälp och stöd att hitta tillbaka till närhet, förtroende och trygghet. Till familjerådgivningen kommer också par som är i separation eller som funderar på att gå skilda vägar.


När vi väljer att leva ihop med en annan människa har vi drömmar om hur det ska bli. Ibland grusas våra förhoppningar. Vi bråkar mer än visar omsorg. Den relationen vi trodde så mycket på fungerar inte längre.


Ni ringer själva och gör tidsbeställning. Ni kan kontakta familjerådgivningen för parsamtal, familjesamtal och enskilt samtal. Som vi berättade om på årsmötet har vi kontakt med MFoF och försöker utöka samarbetet. De är ju på gång med en enkät till landets alla kommuner om hur familjerådgivningen fungerar.


Den skulle kommit ut innan sommaren men blev fördröjd. Vid första samtalet planerar vi vilka frågor vi ska arbeta med tillsammans och hur ofta vi ska träffas. Det kan bli ett eller flera samtal under kortare eller längre tid. Samtalen är en och en halv timme långa per gång. Vårt sexliv fungerar inte.


Min partner har varit otrogen. Vi funderar på att skiljas. Det är svårt att vara styvförälder. Det blir ofta bråk om barnen. Lusten och känslorna har försvunnit.


Hur fungerar familjerådgivning

Därefter kommer man tillsammans med familjerådgivaren överens om vilka problem man vill jobba med och hur ofta samt när vi sedan ska träffas. Alla samtal bygger på frivillighet och har er relation i fokus. Vi hamnar ofta i bråk. Tillsammans undersöker vi hur problemet ser ut, vad ni önskar för förändring och hur samtalen ska läggas upp.


Tillsammans med er kommer vi fram till var problemen finns, hur de ser ut och hur samtalen ska läggas upp. Du som bor i Falu kommun ringer till Falu kommuns familjerådgivning för att få information, råd eller komma på samtal. Vi ställer några frågor för att få en första bild av vad du önskar få hjälp me hur angeläget det är och vem eller vilka som ska komma på första samtalet.


Vår främsta uppgift är att bedriva samtalsbehandling med vuxna. Syftet med samtalen är att komma igenom kriser och fortsätta förhållandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg