tisdag 23 augusti 2016

Att vara kristen i sverige

Billigt Bilsemester till Sverige med halvpension. Boka ditt boende idag och spara pengar - Se våra erbjudanden här! Elin Engström upplever att ramarna för vem som är kristen blivit snävare med åren. Risken är att man inte identifierar sig med bilden av hur en kristen ska vara.


Känner du själv igen dig i resonemanget? Så där har jag också känt.

När jag lyssnar på radion till exempel: ”Varför måste de kristna prata sådär. Det ser väldigt olika ut. I skolan kan man bli extra utsatt om man är öppen med att man är kristen.


Om man söker skäl att mobba någon kan det vara ett skäl, homosexuell ett annan”, säger Karin Wiborn som är generalsekreterare på Sveriges kristna. I Sverige idag är det inte så ovanligt att vi kristna får höra att det är helt okej att vi är kristna , bara vi håller det för oss själva och att vi inte blandar ihop tro och politik. Folk tycker att religion är en privatsak och att det inte är något för samhället i stort. Vad innebär det att vara jude i dag?


Hur är det att leva som jude i Sverige ? Vad känner du inför svenska regeringens agerande gentemot Israel?

Detta är inte bara frågor som jag ofta får från kristna och andra icke-judiska svenskar. Man firar att skolåret är avslutat och att sommarlovet börjar. När barnen är små brukar föräldrarna vara med på skolavslutningen. Midsommarafton är en populär helg.


Finns det några svårigheter med att vara kristen i Sverige idag? Som kristen kasnek man inte har svårigheter med viss mathållning. Att till exempel vara muslim i Sverige är inte pinsamt.


Han förklarar att pinsamhetskänslor uppstår när vi gör små överträdelser av sociala normer i den grupp vi själva tillhör. På många håll i Sverige fortsatte människor att samlas i hem och utomhus till kristna sammankomster, läsarmöten. En del av dessa läsare blev dömda till fängelse, men trots motståndet kom nya rörelser såsom baptismen. Att säga att man vill ge islam samma frihet i Sverige som den kristna tron med argument från den gyllene regeln är som att tycka att människor ska få vara fria att etablera och utbreda nazismen lika mycket som centerpartiet.


Självklart kan ett land vara kristet , även om Sverige tyvärr haft korrupta kristna uttryck. Upplever du mycket antisemitism? Kristna i Sverige Sverige blev kristen för ungefär tusen år sedan och protestantiska lutherska har dominerat i cirka femhundra år. Andelen svenska som är med i kyrkan minskar ganska stadigt, men står ändå på nästan av Sveriges befolkning. Svenska kyrkan och sekularisering.


Nordbornas påverkan av missionärer och kristen kult i utlandet tros i första hand ha utgått från Englan medan den kyrkliga organisationen – att ” Sverige ” inlemmades i en europeisk kristen struktur – utgick från norra Tyskland och ärkestiftet Hamburg-Bremen. Du kan vara medlem i Frälsningsarmén på två sätt, genom att vara civilmedlem eller att vara frälsningssoldat.

Du vill lära känna Frälsningsarmén och efter bästa förmåga ta del av kårens liv och verksamhet. Tiggaren sitter vid vägkanten. Har det då blivit lättare att vara kristen här? Lite efter mötet med missionären kom jag till Calcutta.


Här var det nästan outhärdligt att möta alla dessa tiggare. Att föra Guds rikes välsignelser både till Sverige och andra länder. Den kristna bondens vardag och arbete är en kallelse i sig. Att producera mat, att bruka och bevara den jord man fått att förvalta, är en uppgift som hela mänskligheten är fullständigt beroende av.


Att vara en profetröst i tiden. Men de kristna missionärerna kom också från andra håll som t. Kristendomen infördes först i Danmark, därefter i Norge och sist i Sverige. På väg mot kristna kungariken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg