onsdag 31 augusti 2016

Bipolär barn

Om du tar läkemedel mot bipolär sjukdom och blir gravid eller planerar att skaffa barn är det viktigt att du berättar det för din läkare. Det kan då vara viktigt att se över din medicinering. Du som är gravid och tar läkemedel mot bipolär sjukdom behöver också gå på täta läkarkontroller.


Bipolär sjukdom har en betydande ärftlighet. Det genetiska bidraget verkar vara ännu större vid tidig debut. Två år senare publicerades riktlinjer för bedömning och be-handling av bipolär sjukdom hos barn och tonåringar.


Barn och ungdomar vars föräldrar har bipolär sjukdom utgör en särskild riskgrupp. När man kommer till BUP behöver vi ta reda på vilka symtom man har och om symtomen uppfyller kriterierna för bipolär sjukdom, det vill säga vi gör en bedömning. Det gör vi för att kunna erbjuda rätt sorts stöd och behandling. Mellan perioderna av sjukdom brukar man må bra och kan ofta leva som vanligt.


Bipolär barn

Det innebär att om en person med bipolär sjukdom skaffar barn är risken att barnet ärver sjukdomen av 10. Begreppet sårbarhet är centralt för att förstå varför vissa personer drabbas av bipolär sjukdom. Barnet uppvisar lugn och glädje samt verkar tillfreds efter en period av psykiskt lidande.


Jo, jag har läst om bipolär hos barn , men jag ifrågasätter det, inte att jag inte tror, mer att jag är en ifrågasättande person och att det nog är mycket få i vårt land som egentligen har kunskapen om det här och kan ställa rätt diagnos. Generna svarar hos vuxna för 70– av förklaringen till insjuknandet. För de flesta beror det på vilken situation man är i, hur utvilad man är, om man mår bra eller om något speciellt har hänt.


Bipolär barn

Men om man har bipolär sjukdom är svängningarna mellan olika känslor starkare. Vi erbjuder individuell webbaserad patient- och närståendeutbildning ( BipoLÄR ) om bipolär sjukdom kontinuerligt. Mats Adler Lars Häggström. Mottagningen har ett särskilt program för planering av graviditet samt omhändertagandet av gravida med bipolär sjukdom, med uppföljning första året efter förlossning. Håkan Jarbin Mikael Landén.


Min mamma hade också bipolär sjukdom. Hon finns ej mer i dag. Vet ej när hon fick sin diagnos men hon kämpade och var hemmafru och skötte hemmet. Jag åkte in o hälsade på och visste inte att hon va psykiskt sjuk. Emellanåt åkte hon in på sjukhuset för hon mådde dåligt.


Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är 2- av befolkningen som har någon av dem. Det finns också en ökad risk för bipolära tillstånd. Alla känner sig glada ibland och ledsna iblan har mycket energi ibland och är orkeslösa ibland.


Effekter av stimulerande eller antidepressiv medicinering Barn med bipolär sjukdom utan samsjuklighet med ADHD blir ofta mer maniska, agiterade, ilskna och beslutsamma efter att ha tagit stimulerande medicin. Hans resultat visar att de flesta drabbade barn och ungdomar inte utvecklar bipolär sjukdom som vuxna men att många får andra hälsoproblem som depression, ångest och kroppslig sjukdom. Hur tidigt kan man upptäcka bipolär sjukdom hos barn och hur ser symtom ut? Många gånger upptäcks eller debuterar inte bipolär sjukdom för senare i livet, men om det debuterar tidigt eller om det bara symtom som missförståtts. Självhjälp på vägen har sammanställt markörer som kan vara till hjälp.


Söker efter föräldrar till barn med bipolär sjukdom. Då helst prepubertala barn. Min dotter är snart år och jag längtar efter att få utbyta erfarenheter, glädje och svårigheter med att vara förälder till ett barn med denna kontroversiella (för barn ) diagnos.


Bara att få en diagnos verkar oerhört svårt. Vårt äldsta barn snart har inte blivit diagnostiserat med bipolär syndrom trots att vi har haft psykolog från BVC, specialpedagog på förskolan och varit i kontakt med bup men dom tar ju inte imot barn under år så nu går min fru och talar med två barn psykologer på Viktoriagården i Malmö. En mindre grupp hade annan bipolär spektrumstörning ”not other wise specified”. Lovisastigen 1 Lund Hitta hit Närmaste busshållplats är Lund.


Barn - och ungdomspsykiatrimottagning bipolär och psykos Lund. Så är fallet för ungefär hälften av alla patienter med bipolär sjukdom. Sonen sa: Åh så mysigt, mamma, att vi sitter här och äter frukost tillsammans!


Jag blev så rörd och grät när barnen hade gått till skolan. När jag blev sjuk sa jag till barnen att de kunde vända sig till kuratorn eller psykologen på skolan om det var något de tyckte var jobbigt med mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg