onsdag 17 augusti 2016

Hypokondri test

Se testvinnare och vilka produkter och tjänster som blev bäst i test. Misstänker du att du lider av hypokondri ? Gör ett test här för att se hur många av symptomen på hypokondri som stämmer in på dig. Ett av de enklare testen är det sk Whiteleys poängsummetest.


Det är dock värt att påpeka att man måste tolka självtest med stor försiktighet.

Det är bara en vägledning och diagnosen kan vara svår att ställa, även för en läkare ibland. Får du höga poäng i nedanstående test kan det finnas en sannolikhet att du lider av hypokondri. Symptom på hypokondri är att hela tiden tro att du är allvarligt sjuk och att försöka hitta symptom på detta. Sven Britton valde inte yrke på grund av sin hypokondri. Jag blev läkare för att jag tyckte att sjuksköterskorna var så söta.


Besvären kom inte förrän flera år efter att jag hade avslutat utbildningen. Konstigt nog brukar symptomen oftast vara värst i unga år.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi. Besvara de nio frågorna nedan. Att svara ja på 1-frågor visar en normal oro. Om du svarar ja på 7-frågor så visar du drag av hypokondri.


Detta skiljer sig till hypokondri då du redan tror att du är sjuk vid hypokondri och istället letar symptom på kroppen för att bekräfta detta. Ett annat liknande tillstånd är somatisering vilket innebär att du har stora livsproblem som blir förkroppsligade. I dessa fall behövs det behandling för detta för att rätta till själva grundproblematiken. Medicin för att lindra ångest och depression. Antidepressiv medicin kan minska ångest och depression som ofta finns vid.


Hypokondri , även kallat hälsoångest och inbillningssjuka, är ett tillstånd där du är överdrivet rädd för att ha en allvarlig sjukdom. Hypokondri är ofta en del av ett tvångssyndrom, alltså att du har återkommande tvångstankar om att bli allvarligt sjuk och att du utför tvångsmässiga åtgärden för att kontrollera din hälsa och din kropp. Hypokondri innebär en ogrundad övertygelse om, eller överdriven rädsla för, att själv ha eller utveckla en svår sjukdom.


I vardagligt tal används begreppet ofta synonymt med hälsoångest, nosomani och inbillningssjuka. Hypokondri skiljer sig från simulering och Münchhausens syndrom, där patienten medvetet förfalskar sjukdomssymptom. Hypokondri eller hälsoångest definieras som en ogrundad eller överdriven rädsla för att ha eller att utveckla en svår sjukdom.


Personer som lider av tillståndet gör ofta många läkarbesök för att bli kvitt sin oro.

Detta är förstås otroligt påfrestande rent psykiskt, men det kan finnas fler risker. Får Du höga poäng i nedanstående test är det klart rekommendabelt att Du söker läkare för att kanske få en remiss till behandl ing och råd för Du kan sannolikt lida av hypokondri. Gradera svaren på nedanstående frågor enligt skalan. Inte alls = Till liten del = Ja, till en del. I det följande definieras hälsoångest som hypokondri enligt DSM-IV.


Hypokondri är ett tillstånd som innebär att personen har en stark oro för att drabbas av eller redan vara drabbad av en allvarlig sjukdom. Den hälsorelaterade rädslan grundar sig i en feltolkning av individens egna kroppsliga symtom. Källor: Vårdguiden, hypokondri.


Vi är nog många som varit på väg att gå under av hypokondri. Jag sökte på eget bevåg psykologhjälp när jag efter flera års återkommande, och periodvis outhärdlig, oro för ALS och MS (där somatiska symptom som domningar och muskelsvaghet etc inte gjorde saken bättre). Fick även ”akut hudcancer”. Jill Nyqvist hjälper andra att utvecklas till den förälder de vill vara. Här kommer hennes bästa tips.


Det er en uensartet tilstand med forskellige årsager. Hypokondri kan være en selvstændig lidelse eller være kombineret med en anden psykisk sygdom. Intet tyder på, at hypokondri skyldes et stærkt behov for omsorg og opmærksomhed. Den opmærksomhe personer med hypokondri får, er ofte negativ. Det är helt gratis att göra våra test och det tar inte mer än minuter.


Har du några problem med testen eller andra frågor rörande psykologitest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg