torsdag 18 augusti 2016

Testamentera bort särkullbarn

Skriver du att maken ska ärva med full äganderätt blir arvet dennes egendom fullt ut och denne kan exempelvis testamentera bort egendomen. När den efterlevande maken dör ärver således dennes arvingar ”din kvarlåtenskap” och dina arvingar saknar således rätt till arv efter dig när din efterlevande make går bort. Kräver särkullbarnet inte ut sin laglott ska man som förälder vara medveten om att den efterlevande partnern kan göra vad han eller hon vill med arvet. Sätta sprätt på det eller till och med testamentera bort det – om det står att egendomen ärvs med full äganderätt. Står det i stället att egendomen ärvs med fri förfoganderätt kan den efterlevande fortfarande leva upp pengarna men inte testamentera bort dem.


Testamentera bort särkullbarn

Men det hjälper inte dig som är särkullbarn. Om ett särkullbarn begär jämkning blir det enbart gällande mot de särkullbarnet , varje särkullbarn som vill ha sin laglott måste alltså själv begära jämkning. Det är alltså möjligt att testamentera så att barnen blir utan arv, de kan dock alltid påkalla jämkning av testamentet. Din mans son skulle alltså ha rätt till hälften av din mans nettobehållning. En arvinges laglott går aldrig att skriva bort i ett testamente.


Vid ett möte med en jurist kan ni få förslag på lösningar som kan göra laglotten mindre men den går aldrig att testamentera bort helt och hållet. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin. Makar ärver varandra, varför efterlevande make får all egendom, även den avlidnes eventuella enskilda egendom. Man kan inte testamentera bort laglotten och heller inte den egendom som man fått i arv efter den avlidne maken.


Testamentera bort särkullbarn

Har de inget testamente och du är enda särkullbarnet till din pappa så får du hela hans halva. Om han har valt att testamentera bort en del av arvet så har du alltid rätt till din laglott som är hälften av vad du annars skulle ha fått. Det är enbart bröstarvingar som har rätt till laglott. En arvlåtare som inte efterlämnar bröstarvingar kan fritt testamentera bort hela sin kvarlåtenskap. Regeln är tänkt att skydda berättigade arvingar till den avlidne maken från att gå miste om sitt arv.


Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Varför är ni så sviniga att ni inte vill att han ska ärva något? Din sambo verkar ju ha kunnat sätta honom till världen, så nu får han stå för det också. Andra hälften kan du testamentera bort.


Du kan inte göra särkullbarn arvlösa genom att skriva över tillgångar på ny partner och nya barn. Här kan ett testamente hjälpa dig eller din make att råd att bo kvar i ert hus om någon av er skulle gå bort. Testamentet minska särkullbarnets arv till hälften, laglotten, som barnet alltid har rätt till. Du är sambo och vill att din sambo, eller någon annan, ska ärva dig.


Särkullbarn behöver således inte vänta tills även styvföräldern avlider. Om inget testamente finns går arvet till dina barn, gemensamma såväl som särkullbarn , eller till dina föräldrar eller syskon. Sambor ärver ju inte varandra. Det går dock inte att testamentera bort allt om det finns barn. Då kan den efterlevande också testamentera eller ge bort vad som finns efter den först avlidna.


Om barnen inte är gemensamma, utan särkullbarn , bör ni ha testamentet kvar för då begränsas arvet till laglotten när föräldern dör och resterande del när den andre maken dör. Oavsett om barnen är gemensamma eller särkullbarn så väljer många föräldrar att skriva ett testamente för att göra arvet till enskild egendom för barnet. Ni har emellertid särkullbarn , vilka innehar en bättre ställning framför efterlevande make. Om man har särkullbarn och vill att ens efterlevande partner ska ärva måste man ha ett testamente. Laglotten, det vill säga hälften av arvet, kan man inte testamentera bort.


Däremot kan särkullbarnen välja att vänta med att ta ut sin laglott tills den efterlevande partnern har gått bort. Att egendom ärvs med fri förfoganderätt och inte med fullständig äganderätt medför inte att maken inte blir ägare till egendom ifråga. Dock begränsar det i viss mån vad maken har rätt att göra med den ärvda egendomen framförallt medför det att maken inte har rätt att testamentera bort egendomen hur som helst. Detta händer dock sällan.


Testamentera bort särkullbarn

Vi får många frågor från makar med särkullbarn som undrar vilka möjligheter som finns att säkerställa den efterlevande makens ekonomi genom att skriva ett inbördes testamente. I förhållande till bröstarvinge på endast den avlidna makens sida, s. Den först avlidna makens särkullbarn kan dock givetvis avstå från att göra sin arvsrätt gällande redan vid dennes död.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg