onsdag 17 augusti 2016

Bipolär typ 2 och adhd

Spontant tycker jag att detta påminner starkt om ”rapid cycling” bipolär sjukdom, alltså en snabb pendling mellan uppstämdhet och nedstämdhet, även kallad bipolär sjukdom typ 2. Om detta är den verkliga diagnosen, skulle jag personligen tycka att en ADHD -diagnos inte känns lika meningsfull. Tove Lundin, 3 har sambo, två små barn, villa, adhd och bipolär sjukdom. Att leva med diagnoserna ställer till det iblan men hon skulle inte vilja vara utan dem. Jag tänker ofta att folk utan diagnoser verkar ha en tråkigare tillvaro.


Bipolär typ 2 och adhd

Vi träffade henne redan i vintras. Nu är hon aktuell i SVT:s program Mina två liv. Bipolär I sjukdom är lika vanligt hos män som kvinnor medan bipolär II sjukdom är vanligare hos kvinnor. Förekomsten av bipolär I med depression och mani någon gång i livet är ca av befolkningen. De övriga bipolära diagnoserna är vanligare och olika undersökningar tyder på att det är - av befolkningen som har någon av dem.


Orsaken är att du kan behöva en annan behandling än den som enbart har återkommande depressioner. Andreas har valt att vara anonym i artikeln, han tycker att det känns lättare att berätta sin historia på det sättet. För fem år sedan förändrades hans liv i grunden.


Bipolär typ 2 och adhd

Då gick han en neuropsykiatrisk utredning och fick diagnoserna adhd och bipolär sjukdom typ 2. Har en sambo med ev en eller båda av diagnoserna, men är inte säker då inte allt riktigt stämmer så vill gärna jämföra lite. En logistisk regressionsmodell användes för att närmare undersöka skillnaderna i förskrivning av bensodiazepiner och bensodiazepinliknande medel mellan bipolär sjukdom typ I och typ II. Bipolär typ är en lindrigare form av mani kallad hypomani. Du har mer energi än vanligt och är mer positiv men under de depressiva perioderna känner du dig sällan gla lusten och orken försvinner, vardagssysslor känns tunga. Vanliga symtoÅngest.


Koncentrationssvårigheter. Ett av hindren för snabb diagnos av bipolär sjukdom är den utbredda okunnighet som finns om sjukdomen. Okunnigheten har lett till mängder av myter och missuppfattningar. I några finns korn av sanning, andra är rena missuppfattningar. Bipolär sjukdom är en psykisk diagnos som behandlas med läkemedel och psykoterapi.


Det går inte helt att bota bipolär sjukdom men med rätt behandling går det att leva gott liv trots diagnosen. Man brukar prata om att det finns två olika bipolära tillstånd: typ och typ 2. Tillståndet brukar debutera mellan och års ålder, men stora variationer förekommer. Det är ungefär dubbelt så vanligt att debuten är en depression som att det är en mani. Det finns olika typer av bipolär sjukdom. Om man har haft minst en manisk episod kallas sjukdomen för bipolär sjukdom typ 1. De flesta av dessa patienter får fler och längre perioder med depression än med mani under livet.


Vid bipolär sjukdom typ har man depressioner och hypomanier, men aldrig maniska episoder. Cirka 5-procent av befolkningen är drabbad av bipolär sjukdom typ den klassiska formen med manier och depressioner. Den lite lindrigare formen, typ , skiljer sig genom att du aldrig blir manisk utan istället drabbas av perioder med lindrigare uppvarvning, så kallade hypomanier.


Typ förekommer hos procent av befolkningen. Andel nya patienter som genomgått strukturerad diagnostik och klinisk bedömning. Andel patienter med bipolär sjukdom typ I som behandlas med litium eller annan stämningssta-biliserare. Diagnosen består i en längre utredning som görs av läkare. I första hand består diagnostiseringen i observationer av och samtal med patienten.


Jag har adhd och bipolär typ 2. Jag behandlas med ritalin mot adhd och lamotrigin för bipolariteten. Katrin Moberg, 3 lever i en berg- och dalbana. Hon säger att hon är bipolär typ , inte att hon har det. Utan min sjukdom skulle inte jag vara jag, förklarar hon.


Oftast är hon neråt, men topparna vill hon inte leva utan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg