fredag 1 september 2017

Sköldpaddans fiender

Har sköldpaddor naturliga fiender ? Sköldpaddor är ju skyddade av ett hårt skal. Betyder det att de inte riskerar att ätas av andra djur? Det finns totalt sju arter av havslevande sköldpaddor. Havssköldpaddor (Cheloniidae) är en familj i ordningen sköldpaddor , med sex arter.


Sköldpaddans fiender

De ingår tillsammans med havslädersköldpaddor (som är placerade i en egen familj, Dermochelyidae) i överfamiljen Chelonioidea inom ordningen sköldpaddor (Testudines). I antikens Grekland förknippades sköldpaddor med herdeguden Pan. Berömda sköldpaddor i senare populärkultur är Skalman i Bamse, Teenage Mutant Ninja Turtles och TV-spelshjälten Marios fiender Koopas. I vissa länder i Oceanien är det mycket vanligt att man äter grillad sköldpadda. Snapping sköldpaddor är snabbt flytta, men inte kan gömma sig i sina skal så effektivt som andra arter av sköldpaddor.


Orsaken till sköldpaddors livslängd kan bland annat sökas i att de är växelvarma djur, som generellt har en låg ämnesomsättning. Man vet således att en hög ämnesomsättning minskar djurs livsläng då det bland annat produceras många så kallade fria radikaler, som bidrar till mutationer i kroppens DNA. Kärrsköldpaddan (Emys orbicularis) är en köttätande sköldpadda som förekommer i västpalearktis och som globalt kategoriseras som nära hotad. Nedan följer ett exempel på fodergiva under en tredagarsperiod. Man kan även hoppa över helt någon dag då och då.


Dag 1: Grön färsk mat bestående av blandade ogrässorter. Strö på kalk eller Nutrobal, detta fäster bättre på färsk föda. Annars har vuxna lodjur inte så många fiender. Det händer att lodjur skadas allvarligt i slagsmål med andra lodjur.


Det är möjligt att lodjur kan bli tagna av varg. Det kommer vi i så fall att få reda på om vargstammen växer och sprider sig till områden där lodjur lever. Lodjuren har små fiender också, nämligen skabbdjuren. Vuxna honor är större än hannar.


Dessutom är hannens skal spetsigare än honans. Som hos flera andra sköldpaddor har hannar en längre svans. Vid hannarnas främre extremiteter finns för övrigt en längre klo. Petey har dykt upp i en del Mario-spel där han är en av fienderna. Första gången var i Super Mario Sunshine, där han var en boss under två uppdrag i Bianco Hills.


Senare har han även varit med som spelbar karaktär i flera av Mario-sportspelen. Eftersom de inte har några naturliga fiender här vållar de stor skada i det ekosystemet. De äter ankungar, grodor och annat.


Sköldpaddans fiender

Så det är ingen bra idé att släppa ut dem. Vi har ju inte grodor i överflöd direkt, säger Frank Madsen. Vad är havssköldpaddor fiender ? De är uppdelade i två familjegrupper. Den första familjen omfattar havslädersköldpaddor och den andra en omfattar sex arter av hårt skal sköldpaddor. Under tidigare projekt har hon undersökt hur utplanterade sköldpaddor klarar sig i haven.


En god vän och kollega till mig jobbade som dykguide i Thailand och då kom hon i kontakt med ett projekt där man föder upp sköldpaddor i fångenskap för att sedan plantera ut dem till havs. Detta kan i sin tur leda till sköldpaddans död. Denna funktion, oddly enough, hjälper till att skydda mot rovdjur.


När allt kommer omkring, sköldar sådana sköldpaddor från fiender i stenarnas sprickor, “blåser” där skalet och hoppas hoplöst fast för en. Deras normala fiender - och det är främst de äldre, sjuka eller svaga medlemmarna av besättningen) är vargar eller pumas. I exempelvis Palau är det en vanlig rätt.


Forskarna hoppas på naturliga fiender till maneten Sanktpetersfiskarna med den karakteristiska fläcken mitt på kroppen ser ut att ha ett extra öga för att lura fiender. Arch finns massor av maneter,. Tigerhajen är ungefär som en allätare.


Sköldpaddans fiender

Den äter delfiner, sköldpaddor , maneter, sjöormar och allting liknande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg