torsdag 28 september 2017

Maria sveland

Maria sveland

Sveland växte upp i Örebro och har senare. Våldet och skräcken står i centrum och påverkar hela tiden. Men vi måste ändå fortsätta att leva. När den första rädslan lagt sig gör sig vreden startklar och ett skrivande tar vid. Inom parenteserna finns betygen som jag gav böckerna).


Maria sveland

Två citat inleder boken. I det ena slår Strindberg fast Jeans biologiska överordning såsom man, nedtryckt av sociala förhållanden som han skulle kunna ”lägga av med betjäntrocken”. Nu sitter Cissi Wallin på de anklagades bänk och Fredrik Virtanen på offrets. Men i stället för att låta sig tystas valde hon att slå tillbaka med all sin kraft.


Resultatet är boken ”Hatet”. Hos oss kan du försäkra hun häst, katt och smådjur. Vi utgör en gemenskap av hängivna djurägare i form av både medarbetare och försäkringstagare.


Tillsammans hjälper vi varandra och bidrar till djurs hälsa. Hatet , sprungen ur ett explicit mordhot, där hon gjorde upp med antifeminismen och aggressiviteten som den tycks uppvigla. Fadern som förövare, det allra värsta som frodas i den miljö vi betraktar som det allra tryggaste. De stereotypa mönstren av hur en familj ska se ut lever väldigt aktivt i oss.


Strax därefter släppte Maria boken ”Hatet: en bok om antifeminism”. Lika skärpt i iakttagelserna av samtida kvinnors livsproblem, men ack så mild i tonen. Hon bor i ett område som tillhör Sofia församling. Hovedpersonen i romanen, Sara, er år, journalist og gift med Johan, der er teaterinstruktør, sammen har de sønnen Sigge. Jag vet faktiskt inte, för jag tycker att det har varit för stora personliga offer, vi har ju till och med ett självmor säger Hanne Kjöller.


Maria sveland

Se mer av debatten i klippet. Boken var en uppgörelse med äktenskapet och moderskapet på ett sätt som var tabu, därav de starka reaktionerna. Att säga att det hon skriver är dravel är en farlig åsikt på det viset att man då kan fortsätta ha någon form av förtroende för hennes åsikter.


Vad har hänt sedan dess? Den är fortfarande ganska aktuell. I samma enkät svarade författaren och journalisten Maria -Pia Boëthius: ”Det offentliga samtalet i svenska mainstreammedier är till den grad styrt och styrs mot råkurr och splittring i stället för spännande samtal. Tyvärr saknas information om författaren.


Skicka ett mejl till oss med en kort presentationstext (max 1ord) om dig och ditt författarskap. Hon hävdar att Vänsterpartiet INTE bör be om ursäkt för deras påhopp att kungen skulle gått till prostituerade. Hon är ju inte klok i huvudet!


Romanen beskrivs av förlaget som en fristående relationsroman inspirerad av August. Vi flyttade dit då jag var år gammal. Bitterfittan som blev en stor succé och mycket omdiskuterad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg