onsdag 20 september 2017

Komplikationer efter inkontinensoperation

Fråga: Fördelar och nackdelar med inkontinensoperation Jag har hört att det finns en operationsmetod mot inkontinens. Vad har den för fördelar och nackdelar? Du bör dock undvika samlag, karbad samt tunga lyft och hopp veckorna närmast efter operationen. Man klarar sig i allmänhet med värktabletter av typen Alvedon och eventuellt Ipren som i förväg kan köpas receptfritt på apotek.


Vilka komplikationer kan uppstå. Som vid alla ingrepp finns alltid en liten risk för infektion.

Resultaten av operationerna studeras också. Detta utifrån epikriser samt de postoperativa enkäter som patienterna fyller efter operation. Gynopregistrets databas med 22. Komplikationer vid denna typ av operation är ovanliga. Hos ungefär en av hundra patienter läker såret i slidan inte ihop så att bandet tittar fram.


Då kan det behövas ett mindre kompletterande ingrepp. Det föreko mmer hos ungefär två av hundra patienter att blåsan kan skadas. Denna komplikation varar vanligtvis bara en vecka eller så.


Infektion av såret eller urinvägarna.

Detta är en vanlig kirurgisk komplikation och kan behandlas med antibiotika. Indikatorn mäter andelen patienter som två månader efter inkontinensoperation rapporterar att de inte haft några komplikationer eller besvär som föranlett läkarbesök. Nervskador är sällsynt men kan inträffa efter knäledsoperationer. Det brukar inte gälla hela benet , men kan orsaka de nerver som är ansvariga för att höja foten upp mot taket att vackla. Efter operationen undersöker man med ultraljud hur bra du kan tömma urinblåsan.


Skulle blåstömningen inte vara helt tillfredsställande kan du behöva ha en kateter en kortare tid. Ny kontroll brukar ske efter ett par dagar. Du kan åka hem med katetern. Du beräknas kunna åka hem på eftermiddagen samma dag som du blir opererad. Jag fick komplikationer efter min TVT eftersom de punkterade urinblåsan och fick söva mig akut och istället göra en TVT-o där man går ut genom ljumsken istället.


Jag blev sedan kvar på sjukhus med en kraftig infektion i över en vecka. Så den operationen är jag inte så sugen på att göra igen. Men i april kom smärtan tillbaka och har hållit i sig.


Efter tre dagar insåg jag att jag känt samma värk i benen och ljumskarna under operationen, säger Mia Engström. Nästintill omöjligt att ta ut implantatet. När Mia googlade hittade hon tusentals andra kvinnor världen över som berättade om liknade smärtor efter operationerna. Blödning från sårkanterna eller hematom i vävnaderna förekommer.


Vid misstanke, kontakta gynavdelning för rådgivning.

Protein malabsorbtion är mycket ovanligt efter gastric sleeve och gastric bypass, men ses ibland efter Duodenal switch. Mycket låga värden kan ge ödem, svårläkta sår, erysipelas och viktuppgång. Patienter med proteinmalabsorbtion ska utredas på klinik med kunskap att hantera sådana komplikationer efter fetmakirurgi. Det finns olika smärtstillande läkemedel du kan få och som kan lindra.


Ibland kan det hända att den smärtlindrande behandlingen inte hjälper, utan det fortsätter att göra väldigt ont. En annan allvarlig komplikation är att nya konstgjorda linsen lossnar från sitt läge, vilket oftast sker flera år efter operationen. Gunnar Jakobssons avhandling visar att bland patienter som haft en konstgjord lins i år så behövde var 200:e opereras för att sätta linsen i rätt läge igen. Det första dygnet efter operationen hade säkert varit trevligare om jag hade kunnat få ngn smärtlindring efteråt, men pga att jag inte tålde dem så fick jag klara mig på alvedon trots att jag pratat med kirurgen innan om det.


Jag har inte längre något läckage, men har tyvärr lite tråkiga, ovanliga komplikationer av ingreppet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg