torsdag 7 september 2017

Materialkostnad tak

Ledande tillverkare av Tak. Se Plannjas produkter här. Läs om Plannjas Taksäkerhet här! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här!

Kulörprogram med RAL- och NCS. Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hur många timmar det tar att lägga taket varierar mycket beroende på storlek och typ av tak.


Att det kan ta allt ifrån en halvtimme till två-tre timmar per kvadratmeter tak är inom normalgränsen. Vill man vara på den säkra sidan kan man alltid avtala om ett fast pris för sin takomläggning. Tegelpannor, betongpannor, papptak och shingeltak har alla olika kostnader.

Varje taktyp har dessutom både billiga och dyra varianter. Vi har gått igenom generella takpriser för de olika taktyperna i några av våra andra artiklar. Taket är en del av materialkostnaden.


Det är inte alltid lätt att själv veta hur mycket tak du måste byta. Nytt tak , kostnad för arbete. Att lägga tak själv klarar den händige men vill du vara säker på att det blir korrekt utfört samt få garanti bör du anlita en takläggare (efter att ha kontrollerat dennes F-skatt och referenser). Låter man bli att fixa taket kan det nämligen bli desto dyrare när problemen till slut börjar visa sig.


Då måste man byta ut och åtgärda mycket mer än vad man hade behövt göra om man hade gjort det som en förebyggande åtgärd. Med andra ord kan man spara pengar genom att tänka smart och ligga steget före. Materialkostnad , eventuell kostnad för hantverkare och materialets livslängd måste vägas in i kalkylen.


Och kom ihåg att det inte finns några tak som är helt underhållsfria – oavsett takbeläggning. Ett tak som sköts väl – ses över, hålls rent från skräp och lagas där det behövs – håller längre. Om ni har sett nån annan tråd där detta tas upp så går det givetvis bra att hänvisa till denna. Det enda jag lyckas hitta är materialkostnad vid byte av yttertak. Nedanstående exempel bör endast ses som ett exempel på hur du kan räkna ut kostnaden för ett nytt tak.


För ditt eget takarbete är det endast du själv som kan få fram ungefärligt pris genom att begära in prisförslag från riktiga takläggare. När vi ställer upp följande exempel så har vi helt och hållet uteslutit arbetskostnaden, och enbart tagit materialet i beräkningen.

Många är vi som vill, och kan, bygga våra altaner och trädäck själva. Det gör att just materialkostnaden blir central för vad du kan välja på. En del beror på de val man gör och andra saker kan man inte styra över. Storleken på taket är förstås något som påverkar priset, men å andra sidan kan man ofta få ett billigare pris per kvadratmeter ju större taket är, och det gäller både materialkostnad och arbetskostnad.


Hur taket ser ut är också relevant. Räkna med att materialkostnaden för ett komplett tak uppgår till ca 3kronor per kvadratmeter, inklusive ställningshyran. En viss säkerhetsmarginal kan vara värd att räkna in, då varje takrenovering kantas av kringarbeten. En byggfirma skulle sannolikt ta från 5kronor i timmen för själva arbetet efter ROT-avdrag.


Vad det kostar att byta tak beror på hur mycket som behöver göras, hur stort taket är, vilken sorts tak det rör sig om och en del andra saker. Takbyte är någonting som många utgår från kommer att bli dyrt, men det behöver definitivt inte vara på det viset. Det kan faktiskt bli riktigt billigt om man har tur. Renoveringskalkyl - Tak uppskattar ett totalpris för din takrenovering, dvs.


Ange din uppskattade totala takyta, och välj vilken taktyp du vill byta till, så får du en ungefärlig prisuppskattning för ett takbyte på ditt hus. Att fixa ett nytt tak eller byta taket helt på egen hand har både fördelar och nackdelar. Den största fördelen är priset. När du gör det själv betalar du bara för materialet samt inhyrningen av vissa verktyg, ställningar, leverans och så vidare. Din slutkostnad kan halveras gentemot om du anlitar en takfirma.


Vi bytte tak på vårt hus för ett år sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg