måndag 4 september 2017

Kvinnor under franska revolutionen

Hoten ledde till bråk med andra, fattigare, kvinnor som inte visste hur de skulle ha råd att köpa rosetter när de inte hade pengar till bröd. Det var en relevant fråga. Som under alla revolutioner innebar den franska omvälvningen ett hopp om jämlikhet för kvinnorna , men de kom till stor del att grusas. Kvinnohistoria och genushistoria Kvinnohistoria handlar bl.


Paris under franska revolutionen. I revolutioner har bonde- och arbetarkvinnor alltid stått längst fram på barrikaderna som de mest förtryckta, både som kvinnor och som klass.

Under den franska revolutionen flyttade kvinnorna fram sina positioner och vann flera rättigheter. Dessutom var kvinnorna för första gången tillåtna att ingå äktenskap utan sin faders samtycke. Borgarna kunde stärka sin makt. Den stora lagsamlingen som utarbetats under en franska revolutionen övertogs av Napoleon och fick hans namn: Code Napoléon.


De fick större friheter, bl. Följderna av den franska revolutionen. Vilka blev då följderna av franska revolutionen ? Jo, revolutionen avskaffade kungamakten av guds nå den av Gud givna kungamaktens tid var förbi i Frankrike.

I serien berättas - vid sidan av konstnärernas liv - också om viktiga personer och händelser under den franska revolutionen och Napoleontiden. Napoleon avslutade franska revolutionen genom att försona tidigare fiender och genom att bilägga konflikten med kyrkan. Därmed hade den franska revolutionen nått sitt slut. Men vem var vän och vem var fien och varför hamnade så många i giljotinen?


I det här avsnittet presenteras Adélaïde. Precis som medelklassen hade blivit dominerande genom franska revolutionen förutspådde Marx en framtida revolution , då arbetarklassen skulle gripa makten. När den franska revolutionen inträffade hade situationen förändrats mycket. Kvinnorna under den franska revolutionen.


Klassförhållandena hade blivit tydligare och skarpare, och det hade även klassmedvetandet. Frankrike gick i krig med Preussen och Österrike, vann Frankrike med hjälp av Napoleon. Napoleon blev en general vid års ålder. Revolutionen hade inte längre något behov av att ikläda sig en biblisk språkdräkt.


Josephine de Beauharnais i Tyskland. Första delen av en filmberättelse om sex konstnärinnor under och strax efter franska revolutionen : Elisabeth Vigée Le Brun, Adelaide Labille Guiard. Gouge kämpade också för rätten att få skilja sig. Detta är ett skolarbete så gå gärna in och läs våran blogg!


Den fokuserar inte på rösträtten utan på alla formella rättigheter i Franska revolutionen kvinnor tjänstgör öppet i franska.

Vad var det som hände egentligen under den franska revolutionen som gjorde kvinnorna så upprörda världskänt fenomen och grund till kvinnors rättigheter i. Kriget var populärt men kostade landet ofattbara summor. Kungen avsatte inte mindre än miljarder livre till det amerikanska frihetskriget, pengar som skulle ha räckt till mat för miljoner franska medborgare under ett helt år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg