måndag 17 juni 2019

Samboavtal vid köp av bostadsrätt

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Bonava bygger hållbara hem och levande platser. Se bostadsrätter till salu här. Bonava är en ledande bostadsutvecklare i norra Europa. Ett alternativ till ett skuldebrev är att ni äger olika delar av bostadsrätten och dessa andelar kan exempel spegla hur många procent som ni lagt in som kontantinsats.


I detta fall kommer du således äga och din sambo. Jag vet inte om ni har reglerat mer i ert avtal som exempelvis vad som ska ingå vid en framtida bodelning eller liknande, men med samboavtal brukar avses ett avtal där man reglerar vilken egendom som ska ingå respektive inte ingå vid en framtida bodelning mellan sambos om de separerar. Detta framgår av § sambolagen. Jag är i behov av lite råd och hoppas att ni kan hjälpa mig. Jag har varit tillsammans med min pojkvän i snart år.


Jag ska snart köpa en bostadsrätt och tanken är att jag och min pojkvän ska bo där tillsammans och att han flyttar in samtidigt som mig. Samtidigt ger det lite mer “tyngd” åt samboavtalet, som därmed får en utökad känsla av äkthet. Om man köper en bostad gemensamt och går in med samma kontantinsats är det inga konstigheter. Friskriv er från sambolagen genom samboavtal. Samboavtal vid köp av gemensam bostad.


Sambolagen innebär enkelt uttryckt att värdet på er gemensamma samboegendom delas lika vid en separation. Bostadsrätten som ni införskaffat tillsammans räknas som samboegendom liksom möbler och husgeråd som ni har köpt för att använda i det gemensamma hemmet. När sambos köper hus eller bostadsrätt tillsammans är det inte ovanligt att båda står på lånet och kontraktet tillsammans men att en har betalat mer i kontantinsats. Om den sambon som har betalat mer i kontantinsats vill få tillbaka pengarna i en bodelning måste man skriva ett samboavtal och ett skuldebrev.


Vi har fått flera frågor från våra kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid inköp av gemensam bostad. Nu behöver ni inte längre köpa ett samboavtal samt ett skuldebrev till en högre kostnad eftersom båda dokumenten ingår i detta paket. Skuldebrevet säkerställer att den som lagt in mer pengar också får tillbaka sin del. Tänk på att ni även behöver skriva ett samboavtal eller äktenskapsförord för att skuldebrevet ska gälla. Det centrala i sambolagen är att när ett samboförhållande upphör ska en bodelning göras om någon av parterna önskar det.


Vid en bodelning räknas all samboegendom ihop och summan av samboegendomen delas sedan lika parterna emellan. Alla egendomar räknas dock inte som samboegendom utan det finns vissa undantag. Dokumentmallen samboavtal används då två personer ska flytta ihop eller redan bor ihop och ska göra ett gemensamt inköp, t ex vid ett köp av en gemensam bostad men där den ena stoppar in mer pengar än den andre. Ett samboavtal kan förhindra en tråkig och tidsödande tvist vid en separation. Jämför utropspriser med riktiga slutpriser på Booli.


Det är extra viktigt att diskutera ett samboavtal om ni har bidragit olika mycket till inköp av gemensamma ägodelar. Eller att ni köper en gemensam bostad men bidrar olika mycket till köpet. Tänk på att om ni tar ett lån gemensamt för exempelvis köp av bostad är ni båda återbetalningsansvariga för hela lånet. Har de gemensamt barn jämställs de ned gifta vid beskattningen med.


De sambeskattas om de hade gemensamt barn vid utgången av året före inkomståret och sammanlevt under större delen av inkomståret. Se vidare sambeskattning. Under årens lopp har vi fått flera frågor från våra kunder om hur de kan reglera olika kontantinsats vid inköp av gemensam bostad. Nu har vi tagit fram en helhetslösning så ni inte längre behöver köpa ett samboavtal samt ett skuldebrev till en högre kostnad.


Men det kan vara värt att ha vissa saker i åtanke, vid lägenhetsköp och samboskap. Denna sidan kommer bara att kort ge svar på vissa frågor om att vara sammanboende (sambo) och att äga bostadsrätt. Det finns en lagstiftning som reglerar vad den ene och den andra partnern har rätt till vid en ev. Går de sedan och köper en ny bostad tillsammans, även om Lisa (till exempel via försäljningen av sin bostad) står för 1 av den nya bostaden så delas denna nya bostad lika vid ett avslutat samboskap. Avtala bort sambolagen med samboavtal.


Samboavtal vid köp av bostadsrätt

Det är förstås inte alltid självklart och helt rättvist i hur man löser detta. Sambor bor farligt – i alla fall om förhållandet spricker. Men ett samboavtal kan förhindra trista tvister när boet ska delas. Och tänk på att en sambo inte ärver om partnern går bort. Inte ens om man varit sambo i år och har gemensamma barn, säger juristen Emma Wasberg på byrån Avtal24.


Så skriver du ett samboavtal I ett samboavtal samtycker ni till att samolagens regler inte ska gälla och ni reglerar vem som får vad vid en separation. Det är bra att ta hjälp av en familjejurist att skriva avtalet, så att man vet vad som skrivs in i avtalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg