tisdag 11 juni 2019

Kollega slutar text

Litet ställe med bara personer. Jasmina har jobbat på ett arkiv i tre år. Nu ska hon sluta och i stället börja jobba i en annan stad. Hennes kollegor kommer att sakna henne.


Därför har de ordnat en liten fest och köpt blommor till henne.

Sakari, en av de andra på arkivet, håller ett litet tal. Tack för den här tiden och sedan gott om plats för alla som jobbat med kollegan som slutar att skriva på. Avtackning text exempel. Grace Kelly slutade sitt Oscars-tacktal med: ”This is one night I wish I smoked and drank.


Säg bara sådant du verkligen menar! Då blir du kongruent, vilket betyder att allting kommunicerar samma sak – or kroppsspråk, minspel och röstens klang. För kollegan som uppskattar humor till kaffet.


Jag är fortfarande i chocktillstånd över att du ens kan fundera på att överge dina trogna arbetskamrater.

Men så ser jag mig om bland de församlade och plötsligt förstår jag dig helt och fullt. Du vill avsluta i god ton och vill därför hålla ett tal, utan att bli långrandig. Detta tal är kort och koncist samtidigt som det ger en bra och positiv avslutning på samarbetet.


Du får dessa frågor varje dag innan du går hem och vet att din kollega verkligen är intresserad av svaret. För att ni alltid varit ett team. Du vet att du alltid har någon som stöttar, inspirerar och jobbar tillsammans med dig på alla nya projekt. Och när du får en ny vision vill du direkt dela den med din kollega. Det kan vara en person som går i pension eller som har valt att byta jobb av en eller annan anledning.


Exempel på tal vid avtackning: Vi kommer att minnas dig med glädje. Ja det beror ju på varför personen slutar på vad man ska skriva. Tänk på att det kan vara svårt att uppfatta ironi i text. Nu kommer min gamla kollega tillbaks från sin ledighet, vilket innebär att Lina kommer sluta nästa onsdag.


Jag har haft lite ångest för detta ett tag, men i söndags blev det som en störtflod av ångest, slutade med att jag la mig på soffan och grät som ett barn. Och då ska det tilläggas att jag enbart gråter på begravningar. Att träna sig att skilja mellan sak och person är viktigt.


Det är inte dina kollegers skuld att du får sluta och du vill ha bra referenser.

Om du lämnar allt bakom dig i besvikelse blir du så ensam i din process, säger Sylvia Björklund. Dessutom kan en uppsagd snart vara tillbaka på sin forna arbetsplats, påpekar hon. Och så kliver du in och där är hen – din kollega som gör jobbet och livet i stort så mycket mer värt. Kollega får ny chefredaktör. Hon har lång erfarenhet från fackförbundspress och kommer närmast från Lärarförbundet där hon var chefredaktör för flera tidningar.


Tack till kollegor från arbetskamrat som lämnar sitt jobb Kära arbetskamrater, det gör ont när knoppar brister, på samma sätt gör det ont att säga hej då till Er idag. Arbetet här har varit som ett pussel, där de flesta bitar varit färgglada och vackra och hittat sin plats i pusslet snabbt. Tur man har några vänner som inte scrappar,.


Du ska sluta så snyggt som möjligt. Du har stor nytta av att inse det. Se avslutet som en process som du ska jobba dig igenom för att komma fulladdad med positiv energi till nya jobbet. Vi har färdplanen som du behöver. Att sluta snyggt är en mental resa.


För de som inte tycker om att vara i centrum för allas uppmärksamhet, kan det hända att man viftar bort avtackningsfester. Varför ska Du då spendera denna extratid på ”Dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg