torsdag 27 juni 2019

Ryska ubåtar östersjön

Ryska ubåtar östersjön

Det är världens största ubåt och den byggdes för att klara ett kärnvapenkrig. Nu kommer den ryska megaubåten ”Dmitrij Donskoj” – som kan bära 2kärnvapenspetsar – på ett unikt besök i Östersjön. Det rapporterar Barents Observer.


Ryska ubåtar östersjön

Men då passerade vi ubåten i en dålig vinkel och bilden var otydlig, så därför uppmärksammade vi inte den förrän nu, säger Konstantin Bogdanov till Ria Novosti. Båten hittades på meters djup, skriver nyhetsbyrån Regnum. Enligt Ria Novosti har alla ryska ubåtar som sjönk på ryskt vatten hittats, utom ubåten M-96. En rysk atomubåt är på väg mot Östersjön och kommer segla förbi Sveriges sydkust på sin väg från Vita havet till Sankt Petersburg. En sådan här ubåt symboliserar stor ekonomisk, teknologisk och militär makt, säger Fredrik Westerlund vid Totalförsvarets Forskningsinstitut FOI.


Den ryska ubåtsbjässen ”Dmitri Donskoj” gästar Östersjön – mitt under den Nato-ledda storövningen ”Baltops”. Atomubåten – som är världens största – gör sitt första besök någonsin i Östersjön. Ubåten är på väg till Sankt Petersburg.


Rysk atomubåt på väg till Östersjön : ”Väcker oro” Ryssland planerar att skicka världens största atomubåt till Östersjön. Reaktorn driver en vattenjet. Beväpningen i tuberna är tolv Lockheed Trident II D– en uppgraderad version av den kärnvapenbärande missilen. En säker ubåtsobservation gjordes då den ryska ubåten U-13 gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona.


Från och med den tidpunkten skulle Sovjetunionen aldrig kunna förneka att de spionerat i svenska vatten. Nyhetsmorgons reporter Stefan Gillgren rapporterar direkt från Årsta havsba och i studion analyserar Jörgen Elfving, före detta officer vid Försvarsmakten, och Tomas Ries, lektor vid Försvarshögskolan, händelserna. Troligen har den ryska ubåten varit på varv i Kaliningrad.


Ryska ubåtar östersjön

Det pågår inga ryska övningar i Skånes närområde just nu. De är specialiserade attackubåtar som utvecklades på 70-talet och som är bestyckade med torpeder och robotar. Världens största ubåt. TK-20 Dmitri Donskoy, är den enda ubåten som finns kvar i den så kallade Typhoon-klassen av ryska ubåtar.


Giganten byggdes ursprungligen för att trygga Sovjetunionens förmåga att snabbt och kraftfullt kunna svara på en kärnvapenattack. Sent i torsdag seglade den ryska atomubåten in i danska vatten och i fredagskväll passerade den under Stora Bältbron. Det är oklart exakt hur många fartyg och flygplan som deltar i militärövningen på Östersjön.


Det var lätt för ubåtarna att gömma sig bland klipporna i skärgården. Enligt ryska uppgifter hade flera dykare omkommit under operationerna. I och med detta så har den ryska baltiska flottan aktiva ubåtar och därmed förmodligen flest aktiva ubåtar i Östersjön (åtminstone för tillfället). Detta är ubåtens enda funktion.


Frågan är nu vad den svenska sk fredsrörelsen säger? Nya ryska korvetter till Östersjön visar på Aftonbladets okunskap inom försvar Allt man visar är dock att Aftonbladet har stora kunskapsluckor inom försvar, då Sverige redan låg inom räckvidd för Kalibr-kryssningsrobotar hos Norra flottan, utan möjlighet att bita tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg