fredag 28 juni 2019

Jämkning bodelning

Med vårt stöd får ni hjälp direkt. Få tid för möte med er personliga rådgivare redan idag. Telefonrådgivning eller i möte. Vi kan all familje- och affärsjuridik!


Jämkning bodelning

Regeln som du talar om handlar om jämkning av bodelning i anledning av äktenskapsskillnad. Den finns i kap § äktenskapsbalken (som du kan läsa här: här). Den används när det, med särskild hänsyn tagen till hur länge äktenskapet varat, blir oskäligt med en hälftendelning av giftorättsgodset.


Regler om äktenskap och bodelning mellan makar finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Huvudregeln är att makarnas egendom ska fördelas mellan dem genom bodelning när ett äktenskap upplöses genom dödsfall, se kap. Det är endast makarnas giftorättsgods som ska ingå i bodelningen (kap. § ÄktB). Den andra jämkningsregeln gäl-ler endast till förmån för efterlevande make när bodelning ska ske med anledning av ena makens död.


Jämkning bodelning

Den tredje jämkningsregeln reglerar jämkning av oskäliga villkor i äktenskapsförord och föravtal. Giftorättsgods ingår i bodelning. Om du och din man skiljer ska er egendom fördelas mellan er genom bodelning (kap. § ÄktB).


Det som ska ingå i bodelningen är giftorättsgods (kap. § ÄktB). All egendom som inte är enskild egendom är giftorättsgods (kap. § ÄktB). Du skriver att ni har enskild egendom.


Jämkning bodelning

Vid jämkning vid äktenskapsskillnad använder man sig av en modell som kallas för giftorättstrappan, den kan även vara vägledande vid bodelning mellan sambor. Enligt modellen ska man dela på av samboegendomen efter år, efter år osv, dvs efter fyra år ska ni dela på av samboegendomen. Det starkaste skälet för en jämkning torde dock vara studiemedelsskulderna.


Studiemedelsskulder nämns i förarbetena som ett skäl för jämkning. Omständigheten att din make studerade utomlands och jag därför förmodar att hans studielån har använts för att täcka hans personliga levnadskostnader, talar för en jämkning. Lagens regler avseende jämkning vid bodelning i kap § Äktenskapsbalken, är regler som i vissa fall kan vara av stor vikt att känna till då man som man och hustru planerar för hur man vill ordna det för sina efterlevande i framtiden, efter sin bortgång.


Bodelning behöver inte ske om parterna endast har enskild egendom och ingen av dem begär att få ta över bostad eller bohag från den andre. Jämkning av bodelning. FRÅGA Hej, Jag har en vän som har bestämt sig för att skiljas från sin fru efter ett kort äktenskap på år. Det kan också vara att allt hans giftorättsgods hålls utanför bodelningen för att han ska få täckning för stora skulder.


Bodelning mellan makar kan göras med anledning av skilsmässa, dödsfall eller under äktenskapet. Nu blir Anna orolig, hon har nämligen större tillgångar än Johan och har hört att alla deras tillgångar och skulder nu ska delas lika mellan dem. Det Anna har hört stämmer för de flesta som går igenom en skilsmässa. Förutom om makarna bara har enskild egendom och ingen av dem begär att få överta bostad eller bohag från den andra maken, då behövs ingen bodelning.


Under ett pågående äktenskap kan makar göra bodelning genom en skriftlig anmälan till Skatteverket om de vill. Vad innebär det att en make begär jämkning ? När en make avlider har den efterlevande maken rätt att begära bodelning. Den efterlevande maken kan välja att vardera sida behåller sitt giftorättsgods, dvs.


Bodelning kan göras vid en skilsmässa, när ett samboförhållande upphör, när man fortfarande är gift eller när någon i paret dör. Om bodelningen ska göras vid en skilsmässa är utgångspunkten vilka egendomar ni hade den dag som tingsrätten tog emot er ansökan om äktenskapsskillnad. Anses bodelningen orättvis kan den jämkas med hänsyn till förhållandets läng ekonomiska förhållanden och omständigheter i övrigt. Regeln skyddar den som äger mest av samboegendomen och kan åberopas för att få behålla mer än hälften av den. När Skatteverket har tagit emot er anmälan om bodelning kan ni gå vidare med bodelningen.


Avvakta därför ett par dagar innan ni skriver bodelningshandlingen, så att Skatteverket hinner ta emot er anmälan. När vi har tagit emot anmälan och registrerat den, kungör (annonserar) vi det i Post- och inrikes tidningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg