måndag 15 februari 2016

Vilken ålder får barn bestämma var de ska bo

Barnet får ingen lagstadgad rättighet att bestämma vart det ska bo när det fyllt år, varken när föräldrarna har gemensam eller enskild vårdnad. Det finns i praxis en del domar som har grundat en tanke om att barnet har en rättighet att bestämma vart det vill bo när det fyllt år, men det är snarare en utgångspunkt. Vid vilken ålder får barnet själv bestämma vem hen ska bo hos? Får barnet bestämma boende vid 12-års ålder ? Har hört att barnet själv får bestämma var det skall bo när det fyllt år. Ett barn kan inte själv bestämma var han eller hon vill bo.


Föräldrarna har stor möjlighet att själva bestämma var barnet skall bo , kap 14a § st föräldrabalken. Rätten kan även på talan av båda eller en av föräldrarna bestämma var barnet skall bo kap 14a § föräldrabalken. Att ha vårdnaden om ett barn betyder att ha det rättsliga ansvaret för barnets person. Föräldrar kan ha gemensam vårdnad även om barnet bor mest hos en av föräldrarna.


Den rättsliga vårdnaden innefattar rätten att bestämma över barnets angelägenheter samt att ha barnet hos sig och att bestämma var barnet ska bo. När barnet har fyllt år får det i regel bestämma själv var det vill bo. På alternativfamiljens hemsida kan man läsa: Domstolarna brukat lyssna extra mycket på barn över tolv år. Jag har hört både och år. Det är naturligtvis viktigt att barnet får vara med och bestämma i diskussion med föräldrarna, men samtidigt kan inte ett 12-årigt barn bedöma konsekvenserna för vad det skulle innebära att inte längre bo hos pappan.


Det kan innebära en förlorad nära kontakt för resten av livet till pappan. För att få till stånd en eventuell förändring krävs således att minst en av föräldrarna agerar. En inte alltför ovanlig missuppfattning är att när ett barn fyllt år får den bestämma vem den ska bo hos, vem som ska vara deras vårdnadshavare Den eller de som har det juridiska ansvaret för ett barn. Läs mer och hur mycket umgänge den ska ha med den andre föräldern.


Exakt hur ni ska berätta beror på barnets ålder och mognad. Barn som går i skolan kan lättare föreställa sig vad en separation kan innebära. För yngre barn blir det kanske verkligt först när uppbrottet sker. Berätta för barnet vad som händer. Du kan berätta ensam eller tillsammans med den andra föräldern.


De får hindra dig från att göra sånt som kan vara skadligt, som att dricka alkohol, röka eller snusa. De bestämmer om du får tatuera dig eller pierca dig. Vid kan ett barn folkbokföra sig själv hos vilken förälder det vill, oberoende av vårdnadform. Därför kan man säga att lagstiftaren säger att barn får bestämma själva var de vill bo när de är år gamla. Men åldersgränsen för egenmäktighet med barn - som strider mot beslut enligt FB - upphör vid 15.


Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra. Konflikter om vårdnaden av barnen, om var barnen ska bo , kring underhåll och liknande ska därför skötas utan att barnen drabbas och hela tiden med barnens bästa i åtanke. Sedan är det vårdnadshavaren som ska bedöma om det är lämpligt, eller olämpligt, att följa barnets vilja och önskemål beroende på frågans art och barnets ålder , mognad samt utveckling. Något om den utbredda uppfattningen att barn får bestämma själva när de blir år. Man har tidigare ansett att vid års ålder så kan ett barn i princip själv få bestämma om det vill bo hos sin mamma eller sin pappa.


Där anges två sätt att avgöra hos vilken förälder barnet ska bo. Det ena är ett domstolsbeslut som fattas på talan av förälder eller på domstolens eget initiativ, enligt kap. Det andra sättet är genom ett avtal föräldrarna emellan, som godkänts av socialnämnden, enligt kap. Får mitt barn bestämma själv när han är år?


Familjerätt på Nätet Måste mamman skriva under något papper vid utlandsresan? Kostnader som ingår i underhållsbidraget Föräldrars underhållsskyldighet Min son vill bo hos sin mamma, ska jag acceptera hans vilja? Vem är vårdnadshavare?


Vilken ålder får barn bestämma var de ska bo

När får tonåringar själva bestämma vilken förälder de ska bo hos? En vanlig missuppfattning är att ett barn själv får bestämma från tolv års ålder. Det finns inte någon absolut åldersgräns, men generellt kan man säga att föräldrar ska ta mer hänsyn till barnets vilja ju äldre det är.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg