fredag 19 februari 2016

Fördelar med borderline personlighetsstörning

Fördelar med borderline. BDP ofta innebär ett stort lidande för patienten och de anhöriga finns det också ljusglimtar: BPD-personer kan ha lätt för att snabbt få kontakt med nya människor och att skapa förtroende. De är därtill ofta duktiga på att läsa av andra och att uppfatta mycket subtila känslomässiga signaler. De snabba svängningarna mellan hygglig balans och katastrof, mellan idealisering och nedvärdering, eller vitt och svart sliter på relationerna och gör att andra människor lätt tröttnar på personer med IPS.


Detta innebär att en person som har borderline har svårt att reglera sina känslor vilket kan ge snabba känslomässiga svängningar, såsom att gå från jätteglad till jätteledsen på en sekund. För att belysa sjukdomens betydelse för patienten så behöver den ses ur patientens livsvärld.

Denna studie fokuserar på vuxnas upplevelser av att leva med diagnosen borderline personlighetsstörning. Men även om en del absolut inte vill förlika sig med att få en diagnos framför allt om man ser det själv som en etikett (vilket det absolut inte är på vem man är) så finns det otroligt många fördelar med att få en diagnos. Med rätt diagnos… (observera – rätt diagnos – alltför många blir tyvärr fel diagnostiserad). Emotionellt instabilt personlighetssyndrom, EIPS, eller borderline personlighetssyndrom som det också kallas, innebär att du hanterar starka känslor på ett sätt som kan bli skadligt för dig själv.


Men jag är fortfarande en glad och levande person med ett normalt liv trots att jag har de här sjukdomarna, ­säger hon. Det är lätt att se mörker. Patienter med borderline personlighetsstörning har ofta även andra personlighetsstörningar eller sjukdomar, t ex depression, ätstörning, drogmissbruk och ångestsjukdomar.


DBT är en omfattande och avancerad form av kognitiv beteendeterapi (KBT) som specifikt utvecklats för kroniskt självmordsbenägna patienter med borderline personlighetsstörning. Karaktärsdrag för borderline personlighetsstörning.

I borderline personlighetsstörning finns det en uppsättning väldigt prototypiska drag: För dem är det en källa till extremt lidande att tänka att någon ska överge dem. Typiska situationer i en relation där ena personen har borderline personlighetsstörning. Vi börjar med ett av de vanligaste problemen. Detta får personen att må sämre och uppmuntrar symptomen att fortsätta.


Kom ihåg att vi pratar om individer med en stor. Med psykologisk behandling kan du få hjälp att hitta verktyg för att hantera tillvaron. Forskning avseende borderline personlighetssyndrom antyder optimism när det gäller långtidsutfall. Med kvalitetssäkrad behandling kan prognosen ytterligare förbättras. Trots detta är den förväntade livslängden påtagligt förkortad hos såväl kvinnor som män med personlighetssyndrom.


Väntar nu, med spänning, på beslut. Därför listar vi här nio punkter med råd till dig som vill stötta och finnas till för någon med borderline personlighetsstörning. Jag har idag 1 nedsatt arbetsförmåga.


Hur du kan stötta och finnas till för någon med borderline personlighetsstörning. Att lära sig om borderline är det första steget att ta för att kunna hjälpa en person som lider av syndromet. Fler människor världen över har borderline än schizofreni och bipolär sjukdom tillsammans. Vanligt med ångest och depression… Sambandet mellan borderline personlighetsstörning och andra psykiska sjukdomar är väl etablerad.


Personer med nämnd diagnos löper bland annat ökad risk för ångest, depressioner, ätstörningar och missbruk. Du kommer dessutom kunna ta ansvar på jobbet (många personer med borderline lämnar sina jobb eftersom de inte kan leva upp till kraven). Borderline personlighetsstörning är vanligare än den verkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg