torsdag 11 februari 2016

Iran kvinnor klädsel

Jag är trött på att vår regering ska tala om för mig vad jag kan göra med min kropp, säger en 28-årig kvinna som tog av sin hijab offentligt till New York Times reporter. Enbart långbyxor går inte utan över långbyxorna måste en kvinna ha något som döljer rumpan som en klänning eller liknande. Urringat går inte utan det måste vara täckt upp till halsen. Sandaler går bra för en kvinna att ha på sig i Iran.


Poliserna kan till exempel säga att det var hon som trakasserade mannen genom hennes klädsel och om hon klätt sig mer blygsamt så hade det aldrig hänt, säger Nazrin.

De sexualiserade klädesplaggen. Lagen gäller alla – även utländska kvinnor på besök i Iran måste bära sjal. Det finns flera klädregler för kvinnor i Iran , men från mina tidigare besök vet jag att klädkoden tolkas olika. I Teherans norra, trendiga delar klär sig kvinnor i smala jeans och drar ett skärp om midjan på sin manteau – den vanliga knälånga kappan.


Enligt lag måste kvinnor täcka håret i Iran. Huvudduken och klädreglerna är ändå det minsta problemet för kvinnorna i Iran , som inte har samma rättigheter som männen. Vida Moyaheds exempel har sedan följts av alltfler kvinnor.


De demonstrerar självklart inte bara mot slöjtvånget.

Man protestera mot ett förtryck som finns på samhällslivets alla områden och som hårdast drabbar kvinnorna i Iran. Och kritiken mot systemet växer. Män solidariserar sig med kvinnorna genom att bära vita halsdukar.


Hijaber till försäljning i Damascus Souk. I en del muslimskt dominerade länder åläggs kvinnor att bära hijab, och trots mot bestämmelserna straffas av särskild sedlighetspolis kallad shariapolis. Inför sommaren har nu de konservativa krafterna i Iran gett order om att landets kvinnor måste följa de strikta reglerna för klädsel som infördes för år sedan. I nästan år har iransk lag krävt att befolkningen täcker sina kroppar i enlighet med muslimsk sed.


För kvinnor har det inneburit att de ska bära slöja och ha på sig kläder som täcker större delen av kroppen. För män har shorts och linnen inte varit acceptabla plagg att bära offentligt. Cirka miljoner kvinnor i Iran varnades, fick böter och greps av den persiska moral-polisen för olämplig klädsel , enligt Esmail Ahmadi-Moghaddam, chef för de nationella säkerhetsstyrkorna i Iran.


Trots detta tar kvinnorna av sig slöjan och stöttar varandra. Saudiarabien diskuteras lagstiftningen som reglerar kvinnors klädsel. Mer än av Mellanösterns gudfruktiga kvinnor bär inte abaya. Så vi borde inte tvinga människor att bära abaya” sade schejk Abdullah al-Mutlaq i saudisk tv häromdagen.


Al-Mutlaq är inte vem som helst, han sitter i landets högsta religiösa råd. Klädsel För män behöver de endast tänka på att ha långbyxor och inte shorts.

Därför stödjer vi både hijabuppropet i Sverige och slöjprotesten som nu pågår i Iran. Förtrycket mot kvinnor grundar sig på en global föreställning om att män har rätt att kontrollera kvinnors sexualitet. Under några tillfällen i vår träffas vi för att. Orsaken därtill är att den katolska kyrkan väljer att gå tillbaka på Bibeln och hänvisar direkt till denna,. Myndigheterna förnekar inte våldtäkterna men i stället för att fördöma brotten menade de att kvinnorna inte har följt den islamska republikens regelverk för klädsel.


Därför blev männen lockade till att våldta dem. Asieyeh Amini menar att myndigheterna i Iran därigenom gav sitt stöd till gruppvåldtäkten. Det finns faktiskt regler om hur en kvinna skall klä sig. Det är så att kläderna måste täcka hela kroppen, endast händerna och ansiktet får synas.


Kvinnans roll i religionen. Tyget får inte vara så tunt att man kan se igenom det. Kläderna ska vara löst sittande och kroppsformen får inte framhävas. Normalklädseln för en saudisk kvinna är alltså svart, fotsid rock, svarta sjalar om huvudet i en massa lager samt ett tygstycke som ser ut som ett litet förkläde med en vertikal öppning för ögonen som sitter hårt runt pannan och knyts bak på huvudet.


Så i stort sett alla kvinnor ser ut såhär. Däremot behöver man inte bära svart även om många iranska kvinnor , speciellt utanför huvudstaden, gör detta. I moskéer och basarer bör man vara extra noga med sin klädsel för att inte provocera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg