måndag 8 februari 2016

Gruppterapi social fobi

Få bort social fobi på min. Senare års forskning visar på bra behandlingsresultat med behandling av speciella patientgrupper med symptom som depression, stressrelaterad psykisk ohälsa, social fobi , panikångest, tvångssyndrom, ätstörningar, beroendeproblem, trauma samt vid stöd vid allvarlig sjukdom, personlighetsstörning och schizofreni. Läste i nyheter nånstans att de stod att veckor med gruppterapi mot socialfobi ger lika stor effekt som ett. Hur gruppen är sammansatt beror på vad som ska behandlas.


Som ett alternativ till individuell psykoterapi utförs många psykologiska behandlingar också i grupp. Ja, Social Fobi av Anna Kåver är jättebra, läs den. Jag har gått KBT i grupp mot just social fobi. Jag förstår att du är livrädd för det hade jag också varit i dina kläder men försök att slappna av o tänka positivt.


Alla i gruppen är förmodligen lika nervösa som dig, ni har i stort sett samma problematik. Dessutom gör teknikutvecklingen att något äldre studier inom detta område snabbt tappar relevans. Därför ville vi bidra till kunskapsläget inom detta område – blandad terapi i gruppbehandling.


Gruppterapi social fobi

Det som skiljer social fobi från vanlig rädsla som de flesta människor känner i vissa situationer är att den sociala fobin är irrationell. En annan effektiv metod mot social fobi är gruppterapi där deltagarna får rollspela svåra situationer, diskutera sin egen och andras tolkningar av situationen och försöka komma fram till alternativa, mer realistiska förhållningssätt. Som medlem kan du själv ställa frågor och få svar av andra medlemmar som är intresserade av psykologi.


Social ångest kallades tidigare för social fobi. Gemensamt för fobier är att de fungerar på liknande sätt: Ju mer du försöker undvika det du är rädd för, desto starkare blir din ångest. Du som har social ångest är rädd för att bli utsatt för andra människors uppmärksamhet. Har arbetat på Hjärnhälsan i Lund med utredningar av ADH Asperger syndrom mm, gruppterapi för ångest, social fobi , flygfobi, dialektisk beteendeterapi för instabil personlighetsstörning. Arbetar utifrån ACT och mindfulness.


Gruppterapi social fobi

Få Bort Social Fobi med Effektiv Ljudbok. Svenska föreningen för gruppsykoterapi och grupputveckling bedriver förmedling till intresserade deltagare i gruppsykoterapi, men föreningen ikläder sig inget ansvar för terapeuternas kompetens, behörighet och kliniska. KBT har sedan tidigare en bred evidensbas som visar att det är en effektiv behandling vid social fobi.


I frågan som heter just Vad är gruppterapi ? Själva uttrycket gruppterapi har lagts beslag på av den klassiska psykodynamiska terapin, vilket gör att det blir förvirrande när exempelvis KBT ges i grupp. Obehaget blir till slut så starkt att en drabbad helt undviker sociala sammanhang. Det är ett stort folkhälsoproblem och ungefär var tionde svensk har någon gång uppfyllt kriterierna för diagnosen. Det innebär att man är rädd för att hamna i sociala situationer med andra människor där man riskerar att känna sig bortgjord eller granskad.


Gruppterapi social fobi

Många som lider av social ångest eller fobi undviker alla typer av sociala sammanhang. Social fobi eller social ångest kan vara en riktig mardröm för de som drabbas. Ett ältande kan följa efter att ha deltagit i en social situation där man i detalj skärskådar sitt eget agerande. Prevalensstudier av social fobi visar att tillståndet är vanligt. Om man har social fobi är det vanligt att sådana situationer undviks helt, eller uthärdas under starkt obehag.


Om man inte kan undvika att vara i sociala situationer, händer det att man utvecklar beteenden och strategier, så kallade säkerhetsbeteenden, som kortsiktigt gör att man känner sig säkrare. Det finns för få direkta jämförelser av grupp-KBT kontra individuell-KBT för att klart kunna utse en vinnare. Båda metoderna ger god effekt.


Psykoterapi i grupp har sina rötter i den psykodynamiska skolbildningen. Tre veckors behandling i grupp med kognitiv beteendeterapi är lika effektivt mot social fobi som ett år med antidepressiva läkemedel. Men ännu bättre är individuell behandling.


Det visar Ewa Mörtbergs avhandling från Karolinska institutet, Treatment of social phobia - development of a method and comparison of treatments. Fakta steg för att bota dina fobier. Sätt upp realistiska mål som är inriktade på handling. I det tjugotredje avsnittet av podden pratar vi om gruppterapi och psykambulanser, gäst är läkaren och forskaren Pär Höglund. KBT- gruppterapi har visat sig vara effektivt mot bland annat OCD och social fobi , i det här avsnittet lär du dig allt du behöver veta om gruppterapi …. Ofta ger kortvarig terapi goda resultat vid specifik social fobi , medan det vid generell social fobi krävs långvarigare behandling.


Det finns även gruppterapi där man kan lära sig att kontrollera symtomen. Sedan vid så hade jag och mamma möte på psykoterapigruppen, vilket tog en timme. Det var något äldre damer som höll i det, det är de som kommer att hålla i gruppterapin.


Jag tror verkligen på gruppterapi. För exponerar jag mig så att jag klarar att prata i gruppen, då… klarar jag allt, haha!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg